Лято е и ми се иска да хапваме плодови изкушения, които силно са ни липсвали в студените месеци. Започна сезонът на изобилието и аз го открих със закуската, която приготвих днес.
Авокадото е безспорен носител на хранителни ползи и днес към него добавяме и боровинки. Повечето майки ги предлагат доста късно на бебетата си, но те всъщност не са мъхести и няма проблем да ги включите в менюто на мъниците си към осми-девети месец.
Ето и рецептата, която е подходяща за сутрешна, следобедна закуска или просто за десерт.
 
50 гр. сварена киноа
1/2 зряло авокадо
10-15 бр. сочни боровинки
1 ч.л. мед
1 ч.л. лешников тахан
 
От вечерта се накисва киноата във вода и малко лимонов сок. Сутринта се измива и се слага да се свари. Защо се прави така, може да прочетете тук. Докато тя си ври, вие пасирате останалите съставки. При по-малки бебенца може да заместите меда с 1/2 банан или с фурми. Може да замените и лешниковия тахан със сусамов или да го пропуснете. Ако сместа ви е гъста и трудно се пасира, добавете мъничко вода или сок от портокал.
Отцедете готовата киноа и я добавете към готовия вече мус. Няма нужда да добавяте допълнителна мазнина, защото авокодато вече я е подсигурило.
Много е вкусно, с приятна консистенция и балансирана хранителна стойност.
Бон апети!
Станете част от фейсбук групата ни БЕБЕВОДИТЕЛ, където обсъждаме всичко, което ни вълнува като родители и се смеем на неволите си!