Здравейте, момичета. Надявам се, че захранването протича гладко, при тези от вас, които са започнали. Дори и бебчето да не е фен на моркова или картофа, не губете търпение.
Продължавайте да предлагате нови храни и след няколко дни отново опитайте със зеленчука или плода, който бебето „не харесва”. За да привикне към даден вкус, да му стане познат и да го одобри, на детето му трябват поне 10-15 хранения със съответната храна. Основното, което трябва да следите сега е дали има някаква реакция към пюретата, които предлагате – колики, обриви или някакво друго стомашно неразположение.
За харесване или не харесване на даден продукт може да се говори на по-късен етап. В периода на захранване се случва често коремчето на малкото човече да се запече или разстрои. От една страна това е нормално, все пак стомахът се сблъсква за първи път с твърда храна, но от друга страна, ако тези проблеми продължат за по-дълъг период от време, то трябва да обърнете внимание на качеството на суровините, с които готвите храната, както и на самото приготвяне.
 
От къде да се снабдим с чиста и полезна храна?
Храносмилателна система на бебето е много чувствителна поради недостатъчната си зрялост. Ако един възрастен индивид може да си позволи да консумира плодове или зеленчуци с нитрати и това да няма пряко отражение върху съответната консумация, то детския стомах не може да се справи с обработката на тези вредни вещества. Избягвайте да купувате плодове и зеленчуци от големите хипермаркети, по-добре отидете на пазара и си напазарувайте от бабите, които предлагат домашна продукция. В масовото производство се влагат торове и химикали, които вредят на децата. Избирайте органични продукти, за чиито произход сте наясно.
За щастие, в днешния глобален свят има все повече сдружения и фермерски пазари, които предлагат чиста и качествена храна.
Друга опция е да се доверите на продукти от био магазини, но там цените са значително по-високи. Най-добрият вариант, разбира се, е баба и дядо да отглеждат в градината на село плодовете и зеленчуците, които консумирате вие и внучето им, но това не е възможно за всеки.
 
Домашни пюрета vs. купени пюрета
В природосъобразно отгледаната продукция има много повече хранителни вещества и много по-малко изкуствени торове. Да, вие ще платите по-скъпо за по-високото качество на продуктите, но инвестицията в чиста и прясна храна е инвестиция в здравето на децата ви. Точно тук ще спомена и виждането си за мястото на готовите пюрета в хранителния режим на бебето. Несъмнено готовите пюрета пестят много време на майките, но аз съм против ежедневната им консумация. Както във всяка друга готова храна с дълъг срок на годност, така и в бебешките храни се влагат консерванти, оцветители, стабилизатори и т.н.
Дори и вложените суровини да са от био производство, то те са преминали през дълъг производствен цикъл и най-вероятно са загубили полезните си свойства. В повечето пюрета са добавени захар, сол, оризово или царевично нишесте (служат за сгъстител) или значително количество вода. Това са ненужни за детето ви добавки. Освен излишните и дори вредни адитиви, имайте предвид, че готовите храни са винаги с еднакъв вкус и една еднаква консистенция. Когато бебето премине през първите етапи на захранване, то вече има нужда да опитва нови текстури и да опознава различните нюанси на вкуса. Мама не може да сготви една манджичка по един и същи начин два пъти, докато съдържанието в готовото бурканче винаги е едно и също.
Не отричам, че готовата бебешка храна е от полза при пътуване или когато няма как да сготвите, но препоръчвам консумирането й да е по-скоро изключение, отколкото правило. Ако всекидневното готвене ви изглежда кошмар, в следващите редове ще ви дам съвети как да си помогнете и да спестите време в кухнята.
 
Защото Мама готви най-добре!
 
Домашно приготвената храна ще даде на вашето дете както полезни хранителни вещества, така и щипка любов, която вие сте вложили в нея. За да бъде готвенето вкъщи възможно и да не се натоварвате прекалено, то организирайте и оптимизирайте процеса в следните стъпки:
 
Планирайте менюто на детето за седмица напред – когато бебето е малко, това става лесно, защото има малък на брой хранения.
Изгответе списък с нужните продукти и ги поръчайте или ги купете от доставчик на чиста продукция.
Замразявайте – плодовете и зеленчуците са най-полезни, когато са свежи. Колкото повече седят в хладилника, толкова повече те губят хранителните си свойства. Най-добре е да ги замразите веднага след получаването им. Измивате, подсушавате и разпределяте в удобни пликове подходящи за фризер. В суров вид може директно да замразите: морков, тиквичка, тиква, горски плодове, кайсии, праскови (най-добре да са пюрирани), пъпеш и т.н. Някои зеленчуци се нуждаят от бланширане преди да ги поставите в камерата. Във вряла вода ги потапяте за 3-4 минути и след това рязко ги изстудявате със студена вода – спанак, броколи, карфиол, зелен фасул. Чушките се замразяват печени, царевицата сварена и изронена от кочана.
Може да замразите и приготвена вече харана, която е годна за консумация веднага след размразяване. Правите по-големи количества пюре, изсипвате съдържанито още горещо в подходящи съдове – пластмасови купички с капак (аз ползвам контейнерчета за кърма) или формички за лед с капак. Опитайте се да използвате пластмаса, която е “BPA Free”. Това означава, че при затопляне или замразяване тя няма да отдели вредни вещества. Охлаждате все още горещите кутии под студена вода, надписвате ги и прибирате в камерата. Месото може да се съхранява по същия начин – варите, пасирате с малко от бульона, в който е вряло, пресипвате в удобни за вас формички, охлаждате и замразявате. Обърнете внимание, че картофът не е подходяш за замразяване. Вкусът му се променя и става блудкав и неприятен.
 
Вакумирайте – приготвената гореща храна се прехвърля в стъклени бурканчета с капачки на винт. Пълните до горе, завинтвате и обръщате с капачката надолу, за да се разтегли уплътнението. Не използвайте бурканчета от купени пюрета, защото капачките им са за еднократна употреба и не могат да направят повторен вакуум. В магазинчетата около пазарите се предлагат бурканчета от детски храни, които са с вместимост 190мл. Оставете да поизстинат и ги приберете в камерата или в най-студеното отделение на хладилника. Това е на най-горният рафт, най-навътре. Вратата на хладилника е с най-висока темпертаура, не съхранявайте там. Така запазена храната издържа около две седмици, като във фризера издържа и по-дълго.
 
Консервирайте – точно както правят бабите и дядовците ни. Може да консервирате домати, тиквички, круши, ябълки, сини сливи и т.н., за да имате готови пюрета за зимата. Измивате, белите кората/ципата, почиствате от семки, пасирате, изсипвате в бурканчета и заварявате около 20 мин. Така не се нуждаете от хладилник и може да използвате домашно приготвени плодови или зеленчукови пюрета дори и на дълъг път.
 
Съвети за правилно размразяване
За да запазите максимално полезните хранителни вещества в храната, която сте замразили във фризера, то трябва и да я размразите по правилен начин. Ако имате замразени на кубчета сурови зеленчуци, поставяйте ги директно от камерата във врящата вода за пюрето или в уреда за готвене на пара. Същото важи и за бланшираните зеленчуци, но тъй като те все пак са преминали лека термична обработка, може да ги прибавите към останалите компоненти на малко по-късен етап, за да имат по-кратко време за готвене.
При размразяване на вече сготвена храна, използвайте метода на шоковото размразяване. Аз лично кипвам вода на котлона и когато заври, свалям от огъня и поставям в тенджерата контейнерчето с храната. След около 10 минути вече имате размразена храна готова за консумация. Методът на шоковото размразяване цели храната да прекара най-малко време от фризера до сервирането й, за да не се развият в нея микроорганизми.
Използването на микровълнови фурни е все още спорно. Някои изследвания твърдят, че няма ясни доказателства за вредата им върху храната, други са на мнение, че прилаганите лъчи я увреждат. Единодушие няма, така че вие преценете дали да я използвате, но бъдете внимателни, защото при подгряване или размразяване в храната се образуват много топли участъци, а други остават студени. Разбърквайте добре и задължително опитвайте всичко преди да го сервирате на масата.
Домашната храна, приготвена с органични продукти, дарява детето ви със здраве. Тя е пълноценен източник на вещества, които развиват и укрепват детският организъм. Дарете си това удоволствие да готвите за най-любимите си същества, защото инвестираното време и усилия ще ви се отблагодари.
Ако имате въпроси или искате да обсъдим някой въпрос за захранването, не се колебайте да ми пишете на zuzi@smediaroom.freesoft.solutions
Ще се радвам да бъда полезна и да дискутираме важни за вас теми.
Очаквайте в следващата статия да говорим за безглутеновите култури, които се прибавят в менюто на бебето приблизително след 7-мия месец.
 
Пожелавам хубава седмица и бебоците ви да хапват с апетит!