Един от най-вълнуващите моменти на бременността може би е първото ритниче.  Знаете ли, че има техники, които можете да използвате, за да стимулирате бебето си?
Пренаталната стимулация се основава на идеята за стимулиране на различните сетива на бебето, докато те се развиват. По този начин укрепвате моторните умения, емоциите и сетивните способности на детето си, като същевременно създавате моменти на интимност между вас.
Препоръчва се да бъдете последователни в тези стимулиращи упражнения през втория и третия триместър на бременността.

Мислете за утробата като за първия свят на детето, така че каквото и да преживее в утробата, ще оформя очакванията му за живот след раждането. Това означава, че пренаталния период (времето между зачеването и раждането) е критичният момент за установяване на основната архитектура на мозъка и изграждане на основите на бъдещия й потенциал.

Предимства на пренаталната стимулация
 
  • Комуникация майка-бебе. Ще откриете, че начина по който стимулирате бебето създава директен контакт между вас, начин по който да общувате.
  • Благоприятства развитието на сетивата на бебето. Всяко упражнение е съсредоточено върху чувството и специфичното му развитие.
  • Спокойствие. Забелязвайки как вашето бебе реагира на всяко упражнение, значително намалява нивото на загриженост за неговото здраве.
Техники за пренатално стимулиране
Следващите упражнения за пренатална стимулация са свързани с чувство, така че е най-добре всеки ден да редувате упражненията.
Визуална стимулация (след четвъртия месец)
Нека слънчевите лъчи падат директно върху корема ти.
Изпробвайте различни игри с фенерчета, като ги включвате и изключвате за да предизвикате отговор.
Слухово стимулиране. Тези упражнения ще бъдат по-ефективни след 14-та седмица, но можете да ги правите и от началото на бременността.
Говорете с бебето си. Не спирайте да говорите с него. Вашият глас е най-добрият стимул, който то може да получи.
Пуснете мека музика, за да го успокои.
Разходете се сред природата, за усети чуруликането на птичките, пеенето на щурците, шума на реките или морето и много други.

Тактилна стимулация. Значението на успокояващите ласки започва в утробата на майката, особено след шестата или седмата седмица.

Експериментирайте с различни текстури на кожата си, като перо или четка.
Масажирайте корема си с нежни движения.
Реагирайте на движенията на бебето.
Моторна стимулация. Бебето ще се движи, докато променяте позицията си, така че опитайте да промените стойката си. Пренаталната йога е много добра за този тип стимулация.
Опитайте различни пози у дома.

 
Пренаталното стимулиране е първият и най-добър подарък, който родителят може да даде на детето.
Осигуряването на стимулираща, безопасна среда ПРЕДИ, както и след раждането дава на детето ключ към успеха. Обучението на родителите как да общуват с нероденото си дете формира ранна връзка на доверие и любов и осигурява  средата, от която се нуждае всяко дете, за да се учи и да расте пълноценно.