Ирина Каракехайова е автор и художник на книгите “Град като град”, “Домашна екология”, “Храната на племето”. Завършила е “Сценография” и “Живопис” в Нов български университет. Предстои да защити докторска дисертация  в СУ на тема “Взаимодействие между вербално и визуално в съвременния англоезичен графичен роман”.
 
 
“Племето на майките” е поредната нейна книга, с която чрез слово и образ, тя споделя своите житейски и творчески открития. Увлекателният, изпъстрен със свеж хумор стил на творбата,  с любов и уважение, разкрива ролята на майката в бебешкия свят.  Авторката предлага едно нестандартно, грижовно и по човешки сърдечно изображение на предизвикателствата във времето, когато да си родител е и изпитание, и отговорност.
В кратките етюди – откровения (31 на брой) пулсира духа на едно от най-вълнуващите и екстремни  изживявания в битието на жената. И то открито и честно показано (чрез разказ и илюстрации) – не от висотата  на вездесъщия корифей, а от позицията на личния споделен опит. Защото ” бебета са различни” и “отглеждането на дете не е работа”, а “кърменето е нещо изключително, но и естествено”. Защото след изписването от болницата “това, което трябва да правят ” всички , “е да се грижат за майката”  и “няма по-добро лекарство за злоядото дете от лакомата майка”. “Майките също са различни. Една гледа да издокара детето си, друга набляга на здравословното хранене, трета на обучението… някои могат да вземат степен по детска психология…Но не е възможно да сме най-добрите на всички фронтове. Няма перфектна майка. И слава богу.”