Здравейте, казвам се Здравка Грамадова и съм майка на едногодишна госпожица. Изминалата година беше най-динамичната година в живота ми – сблъсках се с многообразни проблеми и пред мен изникнаха въпроси, чиито отговори не съм си помисляла, че ще трябва да знам.
Наред с всички други притеснения, една от основните теми, която ме вълнуваше бе „Как да храня бебето си, така че то да получава всичко необходимо за правилното си развитие?”.
Бих разделила тази тема, най-общо, на две подтеми в зависимост от възрастта на бебето:
0-6м – кърмене или адаптирано мляко (АМ)
6-12м – захранване с твърди храни + кърмене/АМ
Започваме рубрика, в която ще говорим основно за втория период, но той е неизменно свързан с първия, защото до навършване на 1 годнина детето има нужда да консумира основно кърма или АМ.
За захранването има безброй много информация, която често е противоречива, объркваща, ненадеждна или дори невярна. Аз не съм специалист по хранане, нито педиатър, но толкова много прочетох по тази тема, че лично за себе си направих изводи, които искам да споделя с вас и се надявам да съм полезна. Ще говоря единствено от личния си опит на майка, нямам претенции, че моето мнение е единствено и неоспоримо.
Нека започнем с въпросите и, разбира се, техните отговори.
Кога да започнем да захранваме детето си?
Захранването с твърда храна е дълъг процес, който основно продължава около 6 месеца, но кога да поставим началото му?
В България има две мнения по въпроса. Първото е на така наречената „стара школа” педиатри, които съветват детето да се захрани на около 4 месечна възраст. Второто мнение е по препоръки на СЗО и повечето международни педиатрични органзации – детето трябва да се захрани след навършени 6 месеца. Аз подкрепям и насърчавам второто мнение.
От раждането си до навършване на 6 месеца, бебето има нужда само от кърма или адаптирано мляко. Най-добрата, пълноценна и важна храна за малкото човече е кърмата. В нея има всичко необходимо за растежа и развитието на малкия ви наследник. Ако сте успели да кърмите до около 6 месечна възраст, то поздравления. Най-вероятно ще успеете да кърмите безпроблемно и занапред.
След изтичане на първите 180 дни от живота на детето, то започва да има нужда от допълнителен прием на хранителни вещества. Само кърма или само адаптирано мляко вече не могат да задоволят нуждите на бързо развиващия се организъм. Тогава започваме да предлагаме твърда храна, да запознаваме детето с нови вкусове, нови текстури и аромати. Разкриваме пред него един съвсем нов свят, който е различен от гърдата на мама или от шишето.
 
Има няколко признака, по които да разберете, че бебето е готово за запознанството си с храната на големите:
– Детето може да седи самостоятелно или леко подпряно.
За да може да елиминирате до минимум риска да задавяне е важно бебето да не е в хоризонтална позиция, а да може да седи в столче за хранане. Най-често децата усвояват това умение около 6 месечна възраст.
– Детето вече е изгубило условния си рефлекс да избутва всичко, което попадне в устата му с езиче.
Няма как да поднесете лъжичка към устата му, ако то я изтласква и дори не може да опита храната, която му предлагате.
– Детето е зачестило сученето или усещате, че адаптираното мляко вече не му стига и иска по-големи дози.
Обикновено кърмените бебете започват да се будят по-често нощем, да стават неспокойни и да искат да седят все по-често на гърдата на мама. Това може да е признак, че е време за захранване.
– Детето е придобило умението да намира устата си с предмет или играчка. То успешно пъха в устичката си всичко, което му попадне и го изследва на вкус, мирис и твърдост.
– Детето ви наблюдава, когато се храните и проявява нескрито любопитство към вашите действия. Ако това е системно и интересът е постоянен, то явно вече иска да опита от вашата храна.
Изброените признаци са примерни и не е необходимо всички да се появят наведнъж. Както при всяко друго нещо в отглеждането на бебето ви и тук трябва да се ръководите от неговото поведение и да разчитате сигналите му. Децата са различни и сроковете за захранване са препоръчителни. Ако видимо детето ви вече е готово за захранване, то не го дръжте гладно, защото е на 5 месеца и 20 дни, а не точно на 6 месеца.
Как да започнем да захранваме?
 
Има някои основни вещи, с които ще трябва да се сдобиете:
– Столче за харанене – пазарът е залят с всевъзможни варианти на столчета. Те са различни по цена, големина и удобства, но едно е сигурно – децата много ще ги цапат.
Важно е столчето да е от материя, която лесно се почиства. Моят съвет е да си купите компактно столче без никакви „удобства” и играчки по него. На децата много бързо им омръзва всичко и щом го разучат, то губи интерес. Ако има играчки по таблата за хранене, уверявам ви, че скоро единственото им предназначение ще е децата да размазват храна по тях.
При пътуване ще ви е удобно, ако столчето е малко и лесно се сглобява и пренася. Аз препоръчвам обикновено, пластмасово столче от ИКЕА. Цената му е около 40лв.
– Уред за готвене на пара и пасатор – това са базовите уреди, които са ви необходими, за да приготвите пюре.
Готвенето на пара е най-щадящият метод за топлинна обработка на храната, при който се запазват максимално много витамини в плодовете и зеленчуците.
Може да се използва и тенджера и гевгир, но ако искате да се улесните и да едновременно да приготвяте различни продукти, то ще ви трябва уред за готвене на пара. Вземете си такъв с таймер, за да може да настройвате определеното време за готвене.
С пасатора ще приготвите храната с необходимата консистенция. В началото пюретата трябва да бъдат напълно гладки, за да не се задави бебето. Тук препоръчвам да си купите пастор с метален накрайник, за да може да пасирате горещите плодове или зеленчуци. Пластмасовият може да отдели вредни вещества, ако се използва за пасирането на много горещи храни.
Има и комбинирани уреди за приготвяне на бебешка храна. Те са удобни, защото всичко се случва с един уред и са предназначени да приготвят малки количества. Недостатъкът е, че го използвате за кратко и след това не ви върши работа.
Препоръчително е да си отделите специална дъска за рязане, която да използвате само при приготвянето на бебешката храна, за да минимизирате риска от попадане на бактерии в пюретата.
– Прибори за хранене – лъжичка, купички, лигавници и много салфетки. Лъжичката е добре да бъде пластмасова, за да не нарани нежната уста на бебето.
За съхранение на храната и за предлагането ѝ ползвам контейнерчетата за кърма на Avent. Те са удобни, защото побират достатъчно количество храна, разграфени са по милилитри и може да видите колко е изяло бебето, BPA free са, тоест пластмасата не отделя вредни вещества при загряване или замразяване и имат капак.
Най-удобните лигавници са тези от IKEA. Слагат се бързо, достатъчно големи са, за да покрият голяма площ от дрехите на детето и се почистват много лесно. Изработени са от материя, която не попива – няма петна и само с едно изплакване на мивката са готови за следваща употреба.
За слафетките имам една основна препоръка – да са много. Ще ви трябват в индустриални количества, защото бебоците много се цапат.
След като сте се сдобили с изборените уреди и вещи – вие сте готови да приготвяте бебешкото меню, но какво и как да бъде сготвено то?
С какво да захраним първоначално бебето?
 
Има някои основни насоки при захранването, които искам да ви споделя:
– Стомахчето на бебето не е приемало до сега никаква друга храна освен течна. Необходимо му е време, за да свикне с новата храна и преработката ѝ.
Захранването трябва да е плавно, бавно и с подходящи храни, които да не товарят храносмилателната система. Ще започнете с 2-3 лъжички и постепенно ще увеличавате количеството. Някои бебета са любопитни и с охота приемат новата храна, но има и такива, които ще се противят и дори няма да искат да си отворят устата.
Запомнете – на сила нищо не става. Дайте им време да свикнат. Изградете ритуал, с който да ги храните. Определете приблизителен час и всеки ден давайте храната тогава.
Не се правете на клоун, за да ги храните. Децата си създават навици от малки. Те трябва да се научат, че когато се хранят не се играе и не се гледа телевизия. Ще ви е по-лесно ако те виждат, че и вие се храните. Малките много обичат да имитират и ще се радват да ви подражават.
– Най-удачно е да започнете с даването на пюре по обяд. Това време е подходящо, защото сутрин детето ще е гладно и няма да има търпение да му приготвите храната, а вечер не е добър вариант, защото ще натоварите много стомаха на детето и той няма да може да я преработи.
Когато дадете храна в средата на деня, имате време да следите и за реакция на организма към нея. Възможно е да има непоносимост или алергия. Може да се появи обрив, разстройство, колики, газове, подсичане или запек. Следете детето, особено ако сте предложили нова харана в конкретния ден. Гледайте бебето да не е много гладно, защото може да стане нервно и да откаже да се храни с непозната храна.
– В отделните страни практиките по захранване се различават много. Има многобройни схеми с препоръчителни храни и въвеждането им по месеци. Аз за себе си установих, че е най-добре е да се прилага комбиниран метод и да се водите от детето.
В България, при здрави деца без алергии, се препоръчва да се започне със зеленчуци. Те са богати на витамини и фибри, не са много сладки и детето не привиква към сладкия вкус.
След това се продължава с плодове, безглутенови каши, месо и жълтък, глутенови култури и млечни. Разбира се, редът на въвеждане не е задължителен, но е съобразен с развитието на детето и до колко стомахът му може да преработва тези храни.
Някои педиатри препоръчват да се започне с оризова каша, защото много рядко предизвиква алергия, сравнително лесно усвоима е и няма натрапчив вкус.
Случва се да се намери и някой, който да ви препоръча да давате на бебето си прясно изцеден сок. Не го правете! Това е практика от миналото, която е установено, че не е полезна за детето. Сокът е твърде концентриран, киселиността е висока, както и нивото на захар. За даването на чист сок на дете може да говорим чак след навършаване на една годинка.
Удачно е в началото на захранването да смесвате твърдата храна с кърма или АМ. Така вкусът няма да е съвсем непознат за детето и то по-лесно ще я приеме.
За това какви конкретни първи храни да предложите, как да ги приготвите и още много полезни съвети четете в следващата ни статия, а до тогава се наслаждавайте на щастието да бъдете майка, защото малките човечета растат като гъбки!
Знайте, че днешните ви притеснения утре вече ще са стари и ще бъдат заменени с нови, така че не им отделяйте много време и нерви. Аз ще се опитам да ви помогна като ви дам отговори на най-честите въпроси, които се блъскат в съзнанието ни.
 
До скоро, мили мами!