В Световната седмица на кърменето сме и активно коментираме проблеми при естественото хранене, както и възможности за тяхното преодоляване.
В тази връзка, днес, на гости в Медийната ни стая е Здравка Грамадова – млада майка на 6 месечно бебче, която също е срещнала трудности в началото. Трудности от физиологичен характер, които с много упорство, постоянство и увереност е не само преодоляла, но и превърнала в отличен пример за това какво трябва да прави човек, който е решен да успее.
За непоколебимият дух, за силното желание и най-вече за преодоляването на проблема “вдлъбнати зърна” при кърменето: Здравка Грамадова – примерът, който ще даде кураж и увереност на много майки!
– Здравей, Зузи! Разкажи ни малко повече какво се случи когато роди и какво означава вдлъбнати зърна.
– Здравейте, момичета. Радвам се, че ще мога да споделя своята история с вас и вашите читатели, особено в седмицата, подкрепяща кърменето.
Повечето жени самоопределят женствеността си спрямо това какви са гърдите им – малки, големи, с различни форми и обем и т.н., но все по-малко дами се замислят, че гърдите имат една основна функция и тя не е да съблазняват, а да изхранват новородените ни дечица. Малко известен факт е, че около 3-4% от жените имат гърди с плоски или вдлъбнати зърна. Тези жени нямат никакъв физиологичен проблем, а чисто естетичен. Зърната им не са изпъкнали или поне не през цялото време. Единствено при кърменето вдлъбнатите зърна могат да се окажат препъни камък. Аз попадам в тази малка група от мами, които са се сблъскали с пробелма на вдлъбнатите зърна. Това е само един от десетките перипети, които се появяват в процеса на кърмене при различните жени.
Нашата дъщеря Катерина се появи при нас на 23.02.2017. Последващите дни са абсолютен пример за това как, колкото и да си чел и да си подготвен, всичко може да се обърка. Всички добри практики за успешно кърмене при мен не се случиха. Родих секцио и нямах първи контакт с бебето кожа в кожа. Не успях да я сложа на гърда. В последващите четири дни Катерина не беше при мен, а в детското отделение. Успявах да я видя веднъж на ден за около 15 минути. Не получих никаква подкрепа в болницата, напротив. Акушерките, които поглеждаха гърдите ми, казваха, че няма никакъв шанс да успея да кърмя и е най-добре веднага да ми поставят инжекция, която да спре кърмата.
Въпреки целия този стрес, аз не се предадох и в момента, в който разбрах, че коластрата ми потича, бях най-щастливата жена на света. След този момент започна същинската борба за успешно кърмене.
– Какви бяха стъпките, през които премина, за да започнеш успешно кърмене?
– На първо място спокойната увереност, че ще успея. Изживявах всяка малка крачка като огромен успех и вярвах, че с необходимите усилия, ще постигна желания резултат.
Започнах да се изцеждам на всеки три часа с електрическа помпа и да храня Кари с кърма от шише.  Бях се сраснала с помпата. Хамалогията е огромна – цедене, съхранение, затопляне на млякото, миене на шишета, стерилизиране и това на всеки 3 часа, но целта беше да стимулирам лактацията.
След като се прибрахме вкъщи потърсих помощ от консултант по кърмене. Тази жена ми даде безценни съвети и увереност, че ще се справя. За съжаление и тя не успя да приучи дъщеря ми да суче от гърдата. Аз обаче не се отказах. Всеки ден по 3-4 пъти, с помоща на силиконово зърно, давах на Катерина достъп до гърдите ми и я учех как да захапва и да си тегли мляко. Тя не успяваше да се нахрани изцяло, но поне знаеше къде се намират и за какво служат на мама гърдите.
Битката продължи два месеца и половина. Много тежка битка – и физически, и психически. Умората е жестока, психиката ти се натоварва неимоверно. Единствената ми цел беше да се цедя, моята мания беше помпата. Хората излизаха, ходеха на кино, виждаха се с приятели, а аз се цедях. Само това ми беше в главата – да има мляко за детето.
В един прекрасен ден реших да пробвам дали Кари вече не е достатъчно голяма, за да изтегли зърнотмо ми сама без протектор. И чудото стана! Тя успя да засуче директно от гърдата ми. Разплаках се от щастие, двете след много усилия и тревоги бяхме успели да се синхронизираме и да достигнем до най-прекрасната връзка, връзката между майка и дете, която може да се усети единствено чрез процеса на кърмене.
След две седмици детето ми се хранеше изцяло от гърда, помпата бе запратена в изгнание, а аз бях най-гордата жена на света! Така е и днес, Кари е едно голямо, жизнено, здраво и любопитно бебе, което никога не е опитвало адаптирано мляко!
– Какво те мотивираше през цялото време?
– След като забременях започнах да се информирам за кърменето, ползите от него и какво би донесло то на детето ми. Когато прочетеш каква безценна субстанция е кърмата, не можеш да махнеш с лека ръка и да преминеш на АМ. Основният ми мотив беше да осигуря най-доборото за детето си. Кърменето е една много малка част от живота на една жена, но то е от първостепенно значение за правилното развитието на малкото човече. Заслужава си да положиш нужните усилия, все пак отговорността за детето ти е твоя. При положение, че можеш да му предложиш най-доборото, защо да се отказваш от него.
– Със сигурност е бил тежък и уморителен период, в който си имала нужда от сериозна подкрепа от близките хора, както и професионална като насоки за успешно кърмене. От кой и каква подкрепа получи?
– За да осигуря кърма на дъщеря ми, когато тя все още не сучеше от гърда, бяха нужни много лишения и безсъние от страна на цялото ни семейство. Неотлъчно до мен беше великолепният ми съпруг, който ми даде цялата увереност на света, че ще успея. Той ми вдъхваше спокойствие и сили. Пое първоначалната грижа за Катерина, за да мога аз да се любувам на помпата за кърма, грижеше се за пълноценното ми хранене,  оставяше ме да спя максимално дълго, като ставаше вместо мен да храни Кари. Без него никога нямаше да успея. Родителите на съпруга ми, които първоначално поеха домакинската работа, прабабата на дъщеря ми, която седеше в една и съща поза с бебето на ръце, само и само то да не се събуди и аз да имам време да хапна или да се изкъпя. Безкрайно съм благодарна на всички от семейството ни.
Благодарна съм на приятелките си, които вярваха в мен и със стойностните си съвети допринесоха за моята увереност.
От професионална гледна точка ми помогна Хриси от Хедра, която за мен е най-добрият консултант по кърмене в България. Акушерките от акушерски кабинет „Зебра”, които поеха моя случай като мисия и бяха неотлъчно до мен.
За да кърмиш е необходимо да си спокоен и щастлив, всички изброени хора по-горе ми осигуриха и двете усещания.
– Къде е мястото на вътрешната, психическата нагласа в тази ситуация и кое е най-важното да запазим като качество – увереност, позитивизъм? Какво?
– Психиката е 90%, останалите 10% са подкрепа на близките хора и професионална помощ. Както всяко друго нещо в живота и къременето е въпрос преди всичко на вътрешно убеждение. Както всички знаем – “Имаш ли желание, ще намериш начин!” Доверих се на майчинския си инстинкт, вслушах се в нуждите на бебето си, повярвах в себе си и успях. Абсолютно всяка жена може да направи същото.
– Ползите от кърменето ли бяха водещи в борбата с вдлъбнатите зърна или това, че не вярваш в невъзможни неща?
– И двете. Ползите от кърменето са за цял живот. Освен чисто здравословната гледна точка за детето, емоционалната връзка, която се изгражда с него е неописуема. Създава се симбиоза между мама и бебе.
Невъзможни неща няма, особено в кърменето. Женският организъм е съвършен, щом майки, които са били в концлагери през втората световна война са успявали да кърмят, аз ли няма да успея?
– Какъв е моделът ви на хранене в момента?
– На поискване. Нямаме определени часове и регламентиран режим. Кари се храни често и по малко. Хапва си преди сън и след като се събуди. Така и тя и аз сме спокойни. Изцяло на кърма е. От съвсем скоро давам по малко водичка, защото е много горещо.
– Какво ще посъветваш всички бъдещи и настоящи майки?
– Мили мами – информирайте се. В 21-ви век има множество полезна информация за всякакви проблеми, свързани с кърменето. Моят е само един от тях, но подходът към всеки друг е идентичен. Доверете се на консултанти по кърмене. Те са жени с опит и познания, които само могат да ви помогнат. Обградете се с положителни хора, които да ви дават правилната енергия и подкрепа. Потърсете жени, които са минали вече по вашия път и поискайте съвет. Не се отказвайте още в началото – то е най-трудно. След това става лесно и чудесно. Не вярвайте на остарели разбирания за нехранителна кърма, че ще ви спре кърмата и още 1001 мита. Жената е програмирана да изхрани детето си и стига да повярва в силите си и да се осланя на инстинкта си – мисията е напълно възможна. Нека не подхранваме индустрията на адаптираните млека, а да дадем най-доброто за най-добрите, да осигурим кърма за нашите бебета!