Малките жилища имат редица предимства пред големите – по-уютни са, по-подредени, по-икономични и по-лесно се чистят и поддържат. А ако дизайнът е съобразен с размерите на апартамента и се приложат някои наглед дребни хитринки за правилно усвояване на пространството, става още по-добре. Предлагаме ви 8 креативни идеи за интериорен дизайн на малък апартамент, които ще направят жилището изключително удобно за живеене, въпреки малкото квадратни метри. 
 

Заложете на мултифункционални мебели

 
Когато пространството е малко, всеки сантиметър има значение. Ето защо вместо да изпълвате апартамента с различни мебели, които ще заемат цялото място и няма да има свободно пространство, по-добре заложете на мултифункционални мебели, които да имат няколко различни предназначения. Разтегателен диван, който се превръща в удобно легло, разтегателна маса, която разгъвате, когато имате гости и табуретка, в която можете да съхранявате вещи са само част от вариантите. Ако имате спалня, хубаво е под нея да има чекмеджета за багаж. Кутиите за съхранение, каквито има в изобилие в търговската мрежа, също вършат полезна работа. 

Плъзгащи се врати

 
Плъзгащите се врати на гардероба и шкафовете са идеално решение, когато е налице твърде малко пространство. Освен че създават усещане за повече простор, те придават и стил на стаята. Отварянето и затварянето се случват лесно, бързо и удобно, а пространството е усвоено максимално. 
 

Огледалата носят светлина и илюзия за пространство

 
Огледалата са силно препоръчителен елемент за малките апартаменти. Те правят жилището по-светло и създават приятна илюзия за повече пространство. Затова не се колебайте да поставите големи огледала в стаите. А ако те са с по-раздвижен дизайн или пък са рамкирани, това ще освежи и раздвижи цялостната визия на апартамента. На пазара в днешно време има богато разнообразие от огледала – има и такива с LED светлини, орнаменти, красиви и стилни рамки и т.н.  Всичко е въпрос на вкус и предпочитания. 
 

Без обемни завеси

 
Обемните завеси създават усещане за по-малко пространство, така че ако апартаментът ви е малък, по-добре заложете на щори. Красивите щори, съобразени с цвета на стените и интериора, придават уют и завършеност на стаята. Ако все пак сте любители на пердетата, нека те бъдат от тънка материя и да са максимално близо до стената. 
 

Малка, компактна кухня със сгъваема маса и мултифункционални уреди

 
Когато става дума за малък апартамент, няма как кухнята да бъде твърде просторна. За щастие, на пазара се предлагат компактни и удобни кухни с малки размери, които са напълно достатъчни. Кухненската маса най-добре да бъде малка, правоъгълна и прилепена до стената. Най-добре е да може да се сгъва, когато не се използва. Колкото до кухненските уреди, по-добре е те да бъдат мултифункционални и малко на брой (например робот), отколкото много, които да се чудите как да съберете в шкафовете.  
 

Скрийте бюрото

 
Хоум офисът стана много модерен в последно време, затова дори и в малък апартамент е хубаво да има обособено работно пространство. Не е нужно обаче то да бъде на показ през цялото време и да заема място. Изберете бюро, което да може да се прибере към стена или шкаф и практични органайзери за работните документи. По-добре е да използвате лаптоп, вместо настолен компютър, за да можете и него да прибирате, когато не ви трябва.  
 

Стена с рафтове

 
Забравете за старите, обемни секции, ако апартаментът ви е малък. Те вече не са предпочитани и при по-просторните пространства, тъй като заемат твърде много място и са нефункционални. Далеч по-добрият вариант е стена с рафтове, където да се съберат доста вещи, а заетото пространство да бъде малко. Добър вариант са и висящите етажерки. 
 

Изхвърлете ненужното и подреждайте

 
Наглед прост съвет, но спазването му е изключително важно, когато живеете в малък апартамент. Ненужните вещи заемат място, което може да бъде усвоено много по-добре. Ако имате стар и обемен шкаф, който заема място, но не събира достатъчно вещи, по-добре го заменете с нов, който ще върши далеч по-добра работа. Същото се отнася за стари фотьойли, табуретки, маси и т.н. Оптимизирайте пространството на макс! И разбира се, подреждайте често. Разхвърляните вещи заемат далеч повече място и създават хаос и безпорядък. Затова подреждайте често и всеки път изхвърляйте по нещо ненужно. По-подреденото жилище е и по-уютно жилище. 
И накрая, в заключение, можем да кажем, че в днешно време има твърде много варианти за правилно обзавеждане на малко жилище, затова ограничената квадратура не е повод за притеснение. 
Скандинавските интериори са изключително подходящи за малки пространства. Хората в северните страни са известни с предпочитанията си към изчистения архитектурен стил и способността си да оптимизират пространствата. Минимум мебели и оригинален декор е мотото, на което се доверяват те. Важна е и цветовата гама на стените и мебелите, а когато пространството им е ограничено, се доверяват на светли тонове.