Сутринта не започва с кафе – сутринта започва с посещение на банята. А настроението на целия ден до голяма степен зависи от цветовете, в които е рамкирана сутринта. Традиционно цветовата схема на банята е предназначена да подчертае нейната чистота. Оттук идва и разпространението на нюанси като бяло и светло синьо. Но тези цветове не зареждат с енергия, а по-скоро успокояват. Ако не сте доволни от това, трябва да опитате да декорирате банята в червени цветове, а пък в случай че решите да направите ремонт на банята и да добавите повече цвят, то в следващите редове ще намерите полезна информация.
 
Психологическо въздействие
Червеното е цветът на огъня, тържеството, забавлението. Цветът на мъжката енергия Ян и лидерство. Цветът на смелостта и решителността. Най-често той е избиран от емоционални, уверени в себе си хора, способни на бързо вземане на решения и спонтанни действия.
Червеното е многостранно. Вълнувайки нервната система, то е в състояние да провокира широк спектър от емоции и личностни черти: радост и безпокойство, забавление и гняв, сила и бунт, инат и лидерство, енергия и агресия. Той стимулира апетита и стимулира половото влечение. В интериора червеният цвят създава усещане за лукс, просперитет и топлина.
 
Противопоказания
Червеният цвят се използва широко в хромотерапията (цветно лечение). Но, както при всяко лекарство, трябва да се внимава при използването на този нюанс в интериора. Не се препоръчва за хора с лесно възбудима психика, пациенти с наднормено тегло и хипертония. Може би единствената трудност, която може да възникне при декорирането на червена баня, е намирането на водопровод в правилния цвят. Ако е лесно просто да намерите вана или душ, тогава намирането на червена тоалетна и мивка може да бъде много неприятно и трудно.
 
Препоръчителна зона за баня
Използването на червено в дизайна на банята е ограничено от вашето въображение и площта на стаята. Ако площта не надвишава 4м2, тогава идеята за създаване на червена баня ще трябва да бъде изоставена. Този цвят ще запълни цялото пространство и просто ще ви смачка, а престоя в такава баня няма да е радост, а бреме. Максимумът, който може да бъде разрешен, е червени вложки върху светлите плочки в банята и няколко червени акцента: чаша за четки за зъби, кърпа, килим. Колкото по-голяма е площта на стаята, толкова повече червено може да се използва в интериора. Трябва обаче да се избягва пълната експлоатация на този цвят. Силното предозиране с него изкривява пространството.
 
Източник: Всичко за банята