Наближават летните месеци, а с тях и надеждите да се завърнем към нормалния си начин на живот, включващ работен ритъм и почивка. Според прогнозите на синоптиците се очертават горещи дни. В тях ще се нуждаем от освежителни напитки за тонус и настроение. Ето няколко примерни предложения на Пенчо Далев – полезни и ободряващи.
 
Коктейл с мед
Продукти за 4 порции:ябълков сок – 3 чаени чаши, мед – 3 супени лъжици, сок от 3 лимона.Приготвяне: Ябълков сок и мед се слагат в шейкър, в него се изстисква и сокът от лимоните. Всичко се смесва добре и се поднася с лед.
 
Коктейл с лимон
Продукти за една чаша: кайсиев сок – 50 г, прясно мляко – 50 г, сладолед – 20 г, разбита сметана – 10 г. Приготвяне: Сметанов сладолед, кайсиев или прасковен сок и студено прясно мляко се разбиват в миксер (шейкър)и сместа се излива внимателно в подготвена със захаросан ръб чаша. Отгоре се украсява с разбита сметана. За да се получи захаросан ръб, ръбът на чашата се настъргва с лимон или лимонов сок, потапя се в пудра захар и леко се тръсва. Ако вместо лимон се използва портокал, ивицата ще бъде розова.
 
Десертна напитка с малини
Малините се изплакват, отцеждат се от водата и се слагат в съд. Прибавят се нарязани ябълки, захар, налива се студеното мляко и всичко се разбива с миксер в продължение на 1-2 минути. При сервиране се предлага разбита сметана. Продукти за 1 порция: зрели малини – ½ чаша, 1 ябълка, захар – 1 супена лъжица, прясно мляко – ½ чаша, разбита сметана – 1 чаена лъжичка.
 
Чай с листа от ябълкови кори, шипка и малина
Продукти: сушени ябълкови кори – 100 г, сушени листа от малина – три супени лъжици, сушени листа от шипка – една супена лъжица, вода – 1 л.Приготвяне: Сушените ябълкови кори, сушените листа от малина и сушените листа от шипка се смесват и се заливат с вряла вода, желателно е в стъклен съд. Съдът се покрива и се оставя така 15- 20 минути. Прецежда се и се пие като чай, подсладен със захар или мед. Такъв чай утолява жаждата и премахва умората. След прецеждане и охлаждане може да се използва като разхладителна напитка.