Бананите са един от най-разпространените плодове по света и можем да ги открием навсякъде и то целогодишно, но знаем ли какви са ползите от включването им в ежедневното ни меню.
 
Един банан съдържа 110 калории, 30 грама въглехидрати и 1 грам протеин. Той е богат на калий, което държи кръвното налягане под контрол и стимулира метаболизма. Тези вкусни и месести плодове са заредени със здравословни витамини и минерали, като например: Витамин В6, манган, витамин С, фибри, протеини, магнезий, фолиева киселина, рибофлавин, ниацин, витамин А, желязо.
Бананите са полезни и при борба с анемията. Те са богати на желязо и стимулират производството на хемоглобин в кръвта.
 
Няма по-добър начин за поддържане на високи енергийни нива в организма от похапването на банани. Бананите съдържат три естествени захари – захароза, фруктоза и глюкоза, които заедно със съдържащите се в тях фибри, правят бананите изключителен източник на енергия за организма.
 
Бананите са изключително богати на калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и поддържа правилното функциониране на сърцето. Калият, който се съдържа в бананите е полезен и за костите ви. Той помага за задържане на калций в тялото и намалява риска от остеопороза.
 
Според проучване, хора, страдащи от депресия, могат да се почувстват много по-добре след консумация на банан. Това е така, защото бананите съдържат триптофан, който тялото превръща в серотонин, който помага на човек да се отпусне и да подобри настроението си.
 
Богатото присъствие на пиридоксин (витамин В6) произвежда молекули, такива като аденозин трифосфат (АТР) и цикличен аденозин монофосфат (сАМР). Той помага да се диша по-плавно чрез релаксиране на бронхиалната мускулната тъкан. Според колеж в Лондон, деца, които приемат по един банан на ден, са с 34% по-малко риск от получаване на астматични симптоми.
 
Разтварящият се единствено в мазнина витамин А, който е определящ за очите и по-специално за опазване на зрението, се съдържа във високи дози в банана. Адекватният ежедневен прием на витаминния елемент значително редуцира риска от нощна слепота.
Бананът съдържа само полезни аминокиселини и не предизвиква алергични реакции. Ниското съдържание на протеини и сол в бананите и високото им съдържание на въглехидрати е от полза при всички видове бъбречни заболявания.
 
Бананите могат да помогнат при лечение или предотвратяване на махмурлук, именно защото основната причина за появата на такъв е обезводняването и изтощаването на запасите от калий в човешкото тяло. Освен това магнезият, който бананите съдържат помага за отпускане на напрегнатите кръвоносни съдове, които са основна причина за появата на главоболие в следствие на махмурлука.
е са отличен източник на фолиева киселина, която защитава тялото от рак, има положителен ефект върху мозъка и нервната система, а също и възстановява правилното функциониране на храносмилателната система.
Бананите притежават естествено антиацидно действие в тялото, така че ако страдате от стомашни киселини, хапнете един плод и той ще ви успокои.
Освен това бананите предпазват и от запек, защото са богати на разтворими фибри. Ежедневната консумация на един плод облекчава всички неприятни състояния свързани със стомашно-чревният тракт.