Джинджифилът е добре позната и разпространена съставка в кулинарията, но многобройните му ползи за здравето го правят и чудесна натурална хранителна добавка. От хиляди години се използва в традиционните азиатска и индийска кухня и медицина, а по-късно става популярен и при нас в Европа.

Какво е джинджифил?

Джинджифилът, който добре познаваме, всъщност е корен на растение със същото име. Най-често се използва в сурова форма или стрит на прах, а като хранителна добавка понякога се намира и под формата на капсули.

Хранителен състав на джинджифила

Хранителният състав за 100 г пресен джинджифил и 100 г джинджифил на прах е различен.
Съдържа и някои витамини и минерали: витамин C, B6, желязо, натрий, калий, магнезий, фосфор, цинк и др.

Джинджифил като подправка

Като подправка и кулинарна съставка, джинджифилът се ползва заради вкусовите и ароматизантните си качества. Има остър, леко лютив вкус и характерна миризма. Освен това има много рецепти за чайове и отвари с джинджифил, които се възползват от здравословните му съставки.
Всъщност, може би най-често се използва именно за чай. Дори ще споделя една моя любима рецепта:

Чай от джинджифил, мед и лимон

Съставки

  • 5-6 см парче от пресен корен от джинджифил (или 1 ч.л. ако използваш сух)
  • 500 мл вода
  • 30-50 г мед (1-2 с.л. на вкус)
  • ½ лимон

Приготвяне

  • Джинджифилът се бели и настъргва. Лимонът също може да бъде настърган или само да се изстиска сока му.
  • След това сместа се залива с предварително завряла вода, покрива се с капак и се оставя за 20-30 минути да престои.
  • Готовият чай се прецежда и се овкусява с меда и резен лимон.
Вкусът е особен и иска привикване, но определено е приятен. Също така е добре да се пие сутрин или по-рано през деня, защото действа ободряващо и може да наруши съня, ако се пие късно вечер.

Здравословни ползи от приема на джинджифил

Като хранителна добавка джинджифилът се смята за ефективно средство срещу гадене, диария, колики и други стомашни проблеми, както и за “болкоуспокоително” при ревматоидни заболявания и менструални болки. Джинджифилът често се спряга и като потисник на апетита и намира място в някои режими за отслабване. А някои хора го възприемат и като афродизиак.
Не за всички от приписаните му здравословни и лечебни свойства обаче има достатъчно научи изследвания, които да ги потвърдят. Ето малко по-подробна информация:
1. Джинджифил за отслабване: През последните години джинджифилът започва да се спряга във фитнес средите като средство за отслабване. Някои проучвания, проведени с него, показват обещаващи резултати – смята се, че приемът на чай от джинджифил подобрява термогенезата (термичният ефект при храносмилане на храната) и потиска апетита. Два ключови фактора за успеха на всеки режим за отслабване.
Освен това се смята, че приемът на джинджифил потиска производството на хормона на стреса, кортизол, чиито нива в организма също влияят сериозно на отслабването.
Но науката признава, че са необходими повече изследвания върху хора, за да се направи категорично заключение по въпроса с отслабването.
2. Джинджифил при проблеми с вестибуларния апарат: При хора, страдащи от световъртеж, замайване и други проблеми, свързани с вестибуларния апарат, приемът на джинджифил изглежда облекчава виенето на свят и гаденето.
3. Джинжифил срещу ставни болки в резултат на натоварване: Проучване с 74 доброволци е установило, че ежедневната суплементация с джинджифил е намалила мускулните болки в резултат на физическо натоварване с до 25%.
4. Джинджифил при стомашни проблеми: Както споменах по-горе, използва се за редица стомашни проблеми и има облекчаващ ефект. Интересното тук е, че всъщност в изследванията е наблюдаван облекчаващия му ефект при хора в период след операция или химиотерапия, както и по време на бременност, но оттогава е набрал популярност и от него се възползват много други хора.
И все пак, макар и да има ефект, в общия случай джинджифилът успокоява корема по-бавно или по-неефективно от специализираните медикаменти за целта.
5. Джинджифил за здрава сърдечно-съдова система: Смята се, че джинджифилът влияе благоприятно върху функционирането на сърдечносъдовата система, като понижава лошия холестерол, понижава риска от кръвни съсиреци и поддържа здравословни нива на кръвната захар.
6. Джинджифил като анти-възпалително средство: подобно на своята “братовчедка” куркума, а и на много други билки, джинджифилът показва известни противовъзпалителни свойства при остеоартрит (макар ефектът му да е по-скоро скромен и неубедителен).
Това са само някои от наблюдаваните положителни ефекти след прием на джинджифил, но има и други. И въпреки всичко хубаво, което казахме за него, трябва да си припомним, че тези ефекти варират много вследствие на дозировка, физическо състояние и други индивидуални фактори, както и че в повечето случаи има по-ефективно средство за справяне с проблема.
А джинджифилът, като всяка друга хранителна добавка, е по-скоро помощник.

Има ли странични ефекти от приема на джинджифил?

За щастие, Американската агенция по храните и лекарствата (USFDA) смята джинджифила за хранителна добавка, която е “безопасна в общия случай“.
В естествената си форма, джинджифилът показва малко или никакви познати странични ефекти при повечето хора.
В редки случаи обаче се наблюдава по-скоро обратния ефект и приемът на джинджифил може да обостри стомашните проблеми, предизвиквайки киселини и диария.
Отново уточнявам, че става въпрос за джинджифил в неговата естествена форма – като пресен корен или на прах.
Под формата на добавка ефектите може да варират според марката и формулировката. В тези случаи общите препоръки са:
  • Да не се приема повече от 4 г сух джинджифил на ден или повече от 1 г по време на бременност.
  • Бременни жени, както и хора, страдащи от жлъчни камъни, диабет или нарушено съсирване на кръвта, да говорят с лекаря си, преди да увеличат приема на джинджифил.
  • Не е препоръчително добавките с джинджифил да се използват в комбинация с аспирин, лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за високо кръвно.

Всичко за джинджифила, накратко

На пръв поглед джинджифилът е просто обикновен и ненагледен корен, но тази подправка определено е кандидат за “най-полезен играч”, що се отнася до вкусовите и лечебните си качества.
Приемът му определено е полезен. Многобройните прочувания загатват, че може би е способен да ни помогне в борбата с редица сериозни болести. Макар че в крайна сметка това не е лекарство, а по-скоро хранителна добавка и трябва да се отнесем към него като към такава.
А що се отнася до хранителната му стойност – стига да му дадеш шанс и да привикнеш към особения вкус, бързо ще ти открехне вратата към нови рецепти и приятни напитки.

Какво е твоето мнение за джинджифила?

Използваш ли го и ако да – като подправка или като хранителна добавка? Харесваш ли вкуса му и какви са впечатленията ти от приема? Ще се радвам да споделиш с мен, в коментар под статията.