Фенелът е познат още като финокио, див копър, резене или морач. Казват, че консумацията му удължава живота. Древните египтяни и римляни са били убедени в невероятните му и многобройни свойства. Към днешна дата испанците и италианците подправят с него основно риба и супи. Ние почти не го познаваме и ползваме. Но освен, че можем да подправим доста ястия с него, е хубаво да го използваме и като лек, защото действието му не е никак пренебрежително при лечението на не едно и две заболявания.
В Средна Европа използват фенелът не само като подправка, но и като зеленчук. Може да се сравни с целината в нашата кухня, която се употребява по същия начин и в същото време е много близък роднина на фенелът. Фенелът е на особена почит сред испанските и италианските кулинари. Използват не само надземните части, но и коренището.
Фенелът има много приятен аромат, подобен на анасоновия и сладникав вкус, който леко напомня за копъра. Използва се за супи и салати, сосове, майнези, разнообразни плънки за риба и месо. Резенето може да се сложи в таратор, във витаминозна салата от червено цвекло, в някои видове печива.
Особено подходящо е да се постави в бульона при варене на раци, риба или картофи. Изключително добре върви върху сандвичи от черен хляб. Резенето като подправка се слага на края на термичната обработка.
Освен невероятно вкусен, той има множество ползи за здравето ни и помага при:
 • Намалени защитни сили на организма;
 • Главоболие и висока температура;
 • Намалено зрение;
 • Пресипнал глас;
 • Лош дъх;
 • Липса на апетит;
 • Нарушена сърдечната дейност и повишено артериално налягане;
 • Токсични поражения на черния дроб – извежда токсините от организма;
 • Лошо храносмилане, колики, запек, метеоризъм, гастрит;
 • Кашлица, астма, болести на белите дробове;
 • Бъбречно-каменна болест и цистит;
 • Гъбични заболявания;
 • Засилени менструални болки;
 • Проблеми, свързани с менопаузата- стимулира изработването на естроген;
 • Намалена лактация при кърмачки;
 • Полова слабост;
 • Проблемна кожа – омекотява я и я прави по-млада и свежа;
 • Целулит
Коренът на фенел/резене
Много лечители препоръчват корени от резене като бързо слабително средство. В него има много диетични фибри, които могат да се използват за почистване на тялото, за да се отървем от ненужните килограми.
Медицинските ползи от корена на резене са следните:
 • нормализира кръвното налягане;
 • изчиства излишния холестерол от кръвоносните съдове;
 • ефективно се бори с рака на дебелото черво.
Сухият смачкан корен се използва в производството на тестени изделия и на диетични сладкарски изделия.
Важно! Коренът на резене е най-доброто превантивно средство срещу инфаркт.
Семена от фенел/резене
В народната медицина се използват семената от билката резене. Поради елементи като магнезий, калий, калций, желязо и други, растението има различни полезни свойства. Листата и стъблата му съдържат каротин, витамини от група В, аскорбинова киселина. Те са много богати на антиоксидантни съставки – кверцетин, рутин, флавоноиди и други вещества, които възстановяват сърцето и кръвоносните съдове, и са полезни за предотвратяване на развитието на злокачествени тумори, и за укрепване на имунната система.
Етерично масло от фенел/резене

От растението може да се извлича и етерично масло. То е полезно за прочистване на организма от вредни токсини. Изписва се често и на жени навлизащи в климактериума, тъй като има свойството да стимулира произвеждането на собствен естроген. Маслото от резене е с доказана противогъбична активност. Нанесете малко от него в областта на слепоочията и ще усетите мигновено облекчение, ако страдате от силно главоболие.
Етеричното масло от резене идеално прочиства организма и извежда шлаките и токсините. Особено е полезно за онези, които увличат по алкохол и в преяждане. Резенето има леко слабително действие. Въздейства благоприятно на храносмилателната система, отстранява гадене, запек и метеоризъм.
Използва се за лечение на бъбречно-каменна болест, отоци и целулит. Влияе на хормоналната система на жените, поради което се използва при проблеми с менопауза. В периода на климактериума маслото на фенел е изключително ефикасно, защото стимулира изработването на собствен естроген. Маслото има много добро хепатозащитно действие при токсинчни поражения на черния дроб. Резенето способства за увеличение на лактацията. Затова е препоръчително при кърмачките.
Смята се, че етеричното масло от резене е лек сексуален стимулатор. Маслото може да се използва за вани и масажи. Използва се в козметиката с цел омекотяване на кожата. Под негово въздействие кожата става еластична и свежа.
Основните съставки на етеричното масло от резене са: анетол; фенхон; метилхавикол; α-пинен; камфен; естрагол и други.
Съдържа мощен фитонутриент, който придава характерният вкус и аромат.
Но съединението прави много повече от това да придава миризма и вкус. То също така мощно се бори с възпалението. То може всъщност да предотврати формирането на рак в тялото. И ако вече имате рак, то е достатъчно силно, за да го спре да не се разпространява и да не се влошава.То може дори да е достатъчно силно да го убие напълно.
Говорим за анетол, органичното вещество, известно заради антимикробните и противогъбичните му свойства. Сега изследванията доказват точно колко мощно е то в битката с рака.
Изследванията показват, че анетолът спира растежа на рака на гърдата. И не само това. Той също така не позволява оцеляването на тези клетки. Всъщност, в някои случаи анетолът може да накара клетките на рака на гърдата тотално да се самоубиват. Това означава, че най-малкото което той може да направи е да забави растежа и разпространението на рака на гърдата.
Друго изследване откри, че това съединение ефикасно спира възпалението и дори развитието на рак. То прави това като се бори с цитокините, познати като тумор некрозни фактори. Тумор некрозните фактори се считат за причина за хронично възпаление. Ако се оставят нелекувани, това може да доведе до заболяване.
Ако вкусът му не ви допада, можете да намерите екстракт от семена на фенел под формата на хранителна добавка в повечето магазини за здравословни храни или онлайн.