Да бъдеш здрав не е трудно, още повече когато умееш да съчетаваш правилно хранене и активен начин на живот.
За съжаление много често изпускаме соковете от менюто си. И не става въпрос за сокове от кутии и газирани напитки. Говорим за истинските сокове – прясно изцедени, направени от истински плодове и зеленчуци.
Сигурно сте забелязали, че има плодове/зеленчуци, които са ви по-вкусни когато са под формата на сок. Един такъв зеленчук е морковът, който е все повече консумиран като фреш, отколкото самостоятелно като зеленчук.
И докато отпиваме поредна глъдка от току що направеният ни морковен сок, хващаме “перото” и започваме да описваме неговите незаменими ползи отвътре навън.
Сокът от моркови подобрява храносмилателната система, като същевременно засилва метаболизма и е изключително ефикасен при детоксикация на организма и пречистването от токсини. Спомага за понижаването на кръвната захар в организма, заздравява мускулната система и е препоръчителна консумацията му, особено след тренировки, с цел облекчаване на мускулни травми.
Полезните свойства на сока от моркови са насочени и към сърдечно съдовата система, жлъчката, черния дроб, поддържа здрава костна система и намалява риска от диабет и ракови образувания.
Едно от най-известните БЛАГОдействия на морковите е върху зрението и кожата – спомага за отлична хидратация на кожата, бързо заличаване на белези, рани. Предпазва от вредното влияние на слънцето като участва в “изграждането” на естествен и дълготраен тен на кожата. Морковите съдържат високи нива колаген, което освен за ставите, влияе върху младия и еластичен вид на кожата. Превенция срещу акне.
Цялостно подобрява състоянието на кожата, косата, ноктите, венците и зрението.
Не на последно място сокът от моркови е сред един от най-добрите естествени антидепресанти. Подходяща храна за бременни, диабетици, хора, които искат да отслабнат и да поддържат добър дух и здраво тяло.
И след последната глъдка сок е време да експериментираме с нов, в комбинация с ябълка и целина, а защо не и малко джинджифил.