Помелото е един от цитрусовите плодове на нашия пазар, който доскоро бе непознат за много българи. Различните му сортове приличат на голям портокал или грейпфрут, но по вкус са съвсем различни. Екзотичният плод с нестандартни размери се използва за имуностимулант и е чудесен за консумация през зимата, когато тялото ни е атакувано от различни вируси. Това се дължи на неговата хранителна стойност – витамините С, В12, А, В6, калий, желязо, магнезий, диетични фибри. Смята се, че помелото, което расте на дърво, узрява най-добре през февруари. Тогава концентрацията на полезни вещества в него е най-голяма.
 
Помелото е много издръжлив плод, затова ако някой път си купите недобре узряло помело, спокойно го оставете за няколко дни да доузрее. Няма нужда да го съхранявате в хладилник. Най-лесният начин да се консумира помело е като пресен плод. Но ако искате да блеснете с кулинарни умения, включете го към зеленчукови салати със спанак или маруля, като гарнитура към рибни ястия и салата с морски дарове.
 
Плодът наистина има уникален витаминен състав,  да не пропуснем да споменем и за аскорбиновата киселина, което го прави изключително полезно средство за  лечение на настинки, грип, както и различни инфекции.
 
Помелото помага за отстраняването на токсини и активира функционирането на бъбреците, храносмилателната система и черния дроб. Стимулира образуването на белите кръвни телца.
Приемът на този плод осигурява здравето на венците и кожата, съдейства за усвояването на желязото от месото. Съдържа също и голямо количество фолиева киселина. Както е известно, фолиевата киселина помага да се намали рискът от дефекти при формирането на невралната тръба у плода по време на бременност.
  • Кръвно налягане
Помелото е много добър източник на калий и всеки плод съдържа приблизително 37% от дневните ви нужди. Калият е вазодилататор, което означава, че освобождава напрежението на кръвоносните съдове и повишава кръвообращението и окисляването на органите. Той също така намалява натоварването на сърцето и намалява шансовете ви за атеросклероза, сърдечни пристъпи и удари.
  • Лекува инфекции на пикочните пътища
Инфекция на пикочните пътища е бактериална инфекция, която засяга отделителната система, която създава, държи и премахва урина. Съдържащият се витамин С в помело повишава нивото на киселина в урината и намаля развитието на бактерии в пикочните пътища.
  • Предотвратява анемия
На пациенти, страдащи от анемия се препоръчва да приемат добавки с желязо. Много медицински изследвания са заявили, че витамин С подобрява усвояването на желязо в организма. Затова е  препоръчително да се пие плодов сок от помело редовно, заедно с добавки желязо.
  •  Укрепване на костите
Помело е с високо съдържание на калий, който е необходим за правилното усвояване на важни минерали и поддържане на костната плътност. Прием на помело предотвратява остеопороза
  • Антиоксиданти
Най-забележително е, че помело са заредени с антиоксиданти. Смята се, че антиоксидантите помагат да се забави процесът на стареене и предпазват от някои болести – включително сърдечни заболявания и рак – тъй като те помагат да изчистят от тялото свободните радикали.
  • Регулира храносмилането
Помело е богато на фибри и използването му в редовна диета помага за премахване на храносмилателни проблеми като запек и диария. Ядивната част на помело съдържа около 25% от дневната нужда от фибри, което е добро за плавно движение на червата. Също така предпазва от хемороиди и рак на дебелото черво.
  • Борба с рак
Дo извecтнa cтeпeн зa пoлзитe зa здpaвeтo oт пoмeлoтo дoпpинacят и cпeциaлнитe opгaнични вeщecтвa, кoитo ca били идeнтифициpaни в пpoцeca нa пpoyчвaнe нa cъcтaвa нa тoзи плoд – лимoнoиди. B пpoвeдeнитe изcлeдвaния e билo ycтaнoвeнo, чe лимoнoидитe имaт cпocoбнocттa дa пpeдoтвpaтявaт paзмнoжaвaнeтo нa paкoвитe клeтки и пo тoзи нaчин пpoявявaт пpoфилaктичнитe и лeчeбнитe cи cвoйcтвa пo oтнoшeниe нa злoкaчecтвeнитe зaбoлявaния. Пpoтивopaкoвитe cвoйcтвa нa пoмeлoтo ce нaблюдaвaни caмo пpи ycлoвиe, чe тo ce кoнcyмиpa peдoвнo, нo пo eфeктивнocт тe мoгaт дa ce cpaвнят и лeкapcтвeнитe пpeпapaти, пpилaгaни пo вpeмe нa xимиoтepaпия.
 
Китайците използват кората на помело в много ястия. Кожата на плода е много богата на биофлавоноиди, които са полезни за намаляване на рак на панкреаса, червата и рак на гърдата. Кората на помело съдържа богати биофлавоноиди, които помагат в борбата срещу раковите клетки. Те предотвратяват разпространението на ракови клетки на гърдата, особено като се даде възможност на организма да елиминира излишния естроген.