В края на лятото сме. Време, в което се наслаждаваме на последни слънчеви лъчи, събрани и редица вкусни сезонни плодове.
И както досега, започваме поетапно да ви запознаваме с ползите от консумацията на сезонните плодове и зеленчуци.
Днес пред обектива ни е царицата Синя слива, богата на белтъчини, въглехидрати, минерали, влакнини, мед, натрий, фосфор, магнезий, цинк, калций, органични киселини, йод, хром, витамини от групата на В, витамин А, С, Е.
Едно от най-широко разпространите свойства на синята слива е разхлабителното ѝ действие и успешната борба със запек.
Но какво още се крие зад наситено синия ѝ цвят?
Редовната консумация на сини сливи ще ви помогне да четете тези редове без никакви затруднения, защото те благоприятстват здравето на очната мембрана, откъдето следва по-добро зрение и състояние на очите.
Високите съдържание на витамин C помага за борба със свободни радикали – оттук следва и по-добро сърдечно здраве, по-нисък холестерол. Също така сините сливи за отлична превенция срещу ракови образувания (рак на гърдата и рак на белите дробове), възпаления и инфекции в организма.
Наличният магнезий помага за здрави мускули и нервна система, като предпазва от мускулна дегенерация.
Бетакероринът в комбинация с витамин Е поддържат младия вид на кожата, а фолиевата киселина ги превръща в отлична и много полезна храна за бременни жени. Благодарение на наличнит калций, фолиевата киселина се усвоява още по-бързо от организма.
Доказано е, че консумацията на сини сливи предпазва кожата от вредното влияние на слънчевите лъчи и същевременно помага за усвояването на желязо от организма. Сините сливи съдържат висока концентрация на желязо – още един плюс за консумацията им по време на бременност и хора, страдащи от анемия.
За добър имунитет, здраво сърце, добро зрение и младежки вид на кожата – търсете домашни сини сливи.
Поради ниския си гликемичен индекс те са подходяща храна за диабетици и хора, които спазват хранителен режим и диети за отслабване.
За да съхраните по-дълго полезните свойства на сините сливи може да си изсушите и запазите в хартиени пликове на тъмно и прохладно място.
За да се сдобиете с 1 кг. сушени сливи са ви необходими около 5 кг. пресен плод.