Gik Blue – младежите, които промениха традиционните представи във винаро -лозарския свят и създадоха смут сред традиционното испанско население. С други думи – авторите на един старт ъп през 2015-та година, който показа на цял свят, че виното може да е синьо, а за да бъде качествено не е нужно да си енолог.
Въпреки че този цвят е далеч от традиционните ни представи за вино, неговото производство по нищо не отстъпва от това на останалите вина – бели, червени, розе. В състава на синьото вино участват бели и червени вина от четири района в Испания – Ла Риоха, Кастилия Ла-Манча, Сарагоса и Леон. А цветът се постига като комбинация от антоцианин, съдържащ се в ципата на грозденето, и индиго – естествено извлечено от растения.
И все пак виното не съвпада с нито една от 17 законови категории, които съществуват в Испания. След успешния старт на продукта и високия потребителски интерес, испанското общество реагира негативно и силно критично. Нещата излизат извън релси, когато срещу Gik Blue са отправени обвинения от религиозен характер, че тяхното вино е “богохулство срещу Христовата кръв”. В отговор на обществото, от Gik създават петиция в подкрепа на Синьото вино, в която основно участие вземат предимно млади хора – отворени към промените и новите вкусове. В крайна сметка, продуктът се налага в световен мащаб, а от известно време е наличен и в България.
Формулата за успех на Gik Blue не се крие в предишен опит или винаро -лозарски умения. Истината е, че създателите на синьото вино дори не са почитатели на вината. Идеята, която ги ръководи през цялото време е да създадат нещо ново, различно и весело, с което да потъпкат всички стереотипи – тяхната революция в традиционното потребителско мислене и поведение.
Като вино, продуктът на Gik Blue, трябва да се съхранява на сухо, сенчесто и хладно място, при температура около 13 градуса, а непосредствено преди консумация да се охлади под 10 градуса.
За хората, които все още не са опитали тази напитка – тя притежава сладък вкус и съдържанието на алкохол е 11.5%. А според потребителското търсене – дали заради синия цвят, който ни напомня на море или свежестта, която “носи” в себе си – лятото е нейният сезон.
Да не забравяме, все пак, че синият цвят не прави виното по-малко полезно или по-малко коварно. Консумирайте на малки и бавни глътки по време на хранене, за да изпитате пълно удоволствие и да се насладите на всичките му ползи… умерено! 🙂