Днес в рубриката ни посрещаме д-р Румяна Маринова – стоматолог и специалист в областта на ортодонтията.
С нея ще поговорим за грижите, които трябва да полагаме, за да изградим здрава и красива усмивка на дечицата ни още от най-крехка възраст.
– Здравейте, д-р Маринова и добре дошли в БЕБЕВОДИТЕЛ.
Благодаря много, че се съгласихте да споделите с читателите ни знанията и опита си, за да може ние като родители да се информираме как най-добре да се грижим за зъбките на децата си.
Бихте ли се представили с няколко думи, тъй като повечето хора най-вероятно ви познават като “Мисис Глоуб – 2004г.”, но не знаят, че Вие сте виден специалист в областта на зъболечението и ортодонтията?
 
Здравейте и благодаря за поканата. Завършила съм стоматологичния факултет на Медицинска Академия в София през 2000 година, като от 2003 г. имам своя собствена практика, която развивам предимно в областта на ортодонтията.
Вярно е, че широката аудитория ме познава предимно с титлата ми на най-красивата омъжена жена за 2004г., но по професия съм стоматолог и съм отдадена на работата си.
– Може би ще учудя част от читателите ни, но аз знам, че започваме да се грижим за зъбите на децата ни още от самото им зачеване. Какво трябва да прави или да не прави майката през бременността си, за да се поставят стабилни основи за красива и здрава детска усмивка?
 
– Да, абсолютно сте права. Може да звучи странно да говорим за зъбите на детето в толкова ранен етап, но това е периодът, в който се оформят повечето тъкани и органи. Тогава срастват челюстните дъги. Всичко това се случва до третия месец от бременността, затова е важно майката да е особено внимателна през този период.
Жените, които очакват дете, трябва да избягват всички лоши фактори. Едни от най-лошите са тютюнопушенето и употребата на наркотични вещества. Йонизиращите лъчения също трябва да се изключат – това са рентгеновите снимки и гама лъчите.
Някои вируси като варицелата също се смятат за фактори, които могат да доведат до сериозни увреждания и деформации в лицево-челюстната област на бебето. Добре е през този период, майката да избягва всякакви лекарства, най-вече антибиотици и антидепресанти.
Бременността е и моментът, в който се залагат зародишите на временните и постоянните зъбки, така че, ако майката не се съобразява и не се пази, след време детето най-вероятно ще получи т.нар. хипоплазии на емайла. Това са зъби,  които израстват с някакви петънца или с неправилна форма и големина. Най-често причината за тях е приемането на лекарства и някои групи антибиотици, които бременната е приемала.
 
– Влияе  ли върху плода майчиното зъбно състояние? Тоест, ако майката има кариеси,  да речем, това отразява ли се върху бебето в утробата?
 
– Не, не се отразява пряко. Има значение до толкова, до колкото доброто зъбно състояние на майката няма да доведе до инфекции или други проблеми, за които ще се наложи по-сериозно лечение и дори включване на антибиотик.
 
– Необходимо ли е бебето да се прегледа от зъболекар непосредствено след раждането си и какви проблеми могат да се установят при едно толкова малко човече?
 
– Не, не е необходим задължителен преглед от стоматолог, стига случаят да не е специфичен. Неонатологът може да прецени дали има някакви отклонения и дали е нужна допълнителна стоматологична помощ.
Евентуален проблем може да възникне при раждане чрез форцепс или друг тип затруднение. Възможно е да се получи луксация на долно-челюстната ставичка, счупване на ставичката или на долната челюст. Намесата на стоматолог тук е много важна, защото детето изпитва болка и ако не се вземат необходимите мерки, челюстите не се развиват равномерно и се получава така нареченото „птиче лице”.
Друг проблем, които произтича от неправилно протекла бременност е, че при някои бебета се наблюдават така наречените цепки – на устничката, на челюстта, или на небцето. Оттам идват и тежки нарушения не само във външния вид на бебчето, но това води до смущения във функциите на храненето, нарушава се дишането и преглъщането и се налага лечение.
Има случаи, при които детето не може да суче нормално, въпреки че майката има достатъчно кърма. Това е когато бебето има къса юздичка на езика. Тук отново е важно това да се забележи от неонатолога или стоматолога. Коригира се много лесно и детето започва да суче нормално.
 
– Кърменето спомага ли за правилното развитие на зъбните челюсти и на зъбките?
 
– Кърменето е изключително важно за новородените, не само заради емоционалната връзка с майката, но и за да се развие правилно лицево-челюстната област на бебето. Ако всичко е наред, то ще има хармонично личице, защото когато се появи на бял свят бебето е с леко по-голяма горна челюст. При сученето се активира един мускул, който движи долната челюст напред и спомага за нормалния растеж и за хармонизирането на двете челюсти една спрямо друга.
 
– При хранене на детето с адаптирано мляко от шише, на какво да обърне внимание майката, за да осигури максимално доближаване до естественото сучене?
 
– Когато бебето се храни с адаптирано мляко е важно поемането на течността да наподобява максимално естественото хранене. При сучене детето движи долната челюст, за да изсмуче кърмата от майчината гърда. Това активно движение трябва да се запази и при изкуственото хранене.
Препоръчително е всяка майка да използва биберон, който е ортогнатичен и анатомичен. Той трябва да имитира формата на майчината гърда и да спомага за правилното развитие на небцето и на челюстите.
Важно е да има усилие при сученето. Отворчето трябва да е в горната част на биберона, около който детето е добре да събере устнички, така че там да се усвоява адаптираното мляко директно към небцето. Така небцето се дразни и се развива нормално.
 
– Защо бибероните трябва да се подменят през определени месеци и да се съобразяват с възрастта на бебето?
 
Биберонът трябва да отговаря на възрастта на детето, защото малките човечета имат различни умения в зависимост от големината си. Ако използваме по-дълъг биберон при много малко бебе например, то ще се опитва да се предпази, за да не се задави, няма да може да се нахрани правилно и движенията му ще са смутени.
Обикновено майките искат да пощадят рожбите си и да им улеснят хапването, взимат  игличка, нагряват я и започват да разширяват дупчиците на биберончето. Това обаче не улеснява децата, напротив –  може да ги задави, защото го няма рефлекса да поеме и погълне по нормален начин голямото количество мляко.
Моля ви, не правете това, бибероните неслучайно са избрани с тази форма и големина. Важно е майките да знаят, че има такива, които се използват за различен тип храна, за адаптирано мляко или за по-кашави храни – за тях например, отворът е по-голям.
 
– За или против използването на залъгалки сте?
 
– По-скоро съм ЗА, но имайте предвид, че залъгалките също трябва да са ортогнатични, за да спомагат за правилното развитие на челюстите на небцето.
– Смученето на пръстче вреди ли на оформянето на зъбките и челюстите?
 
– Да! По-добре е да се предложи на детето залъгалка , отколкото то да си смуче пръстчето. Залъгалката е направена с правилната форма, а пръстчето може да доведе до сериозни деформации на захапката.
Ако този навик с пръста не се отстрани до много късна възраст, се получават вдлъбнатини в небцето, челюстта придобива триъгълна форма и зъбите заемат формата на пръста.
 
– Пасирана храната или храна в твърдо състояние да предлагаме на бебетата си?
 
– Когато детето се захранва, е важно да приема храната в твърдо състояние. Да се храни с лъжичка и да пие от чашка. Често майките допускат грешката да пасират храната до късна възраст и буквално я изливат с шише в гърлото на детето.
Съществен е моментът от преминаването от инфантилно гълтане към гълтането на големия човек. Езичето трябва да стои зад горните зъби. Ако детето продължава да гълта с език между зъбите, както прави в бебешкия период, това може да доведе до сериозни деформации и да се промени целия вид на лицето.
При инфантилното гълтане, детето понякога задържа храна в бузките, което може да доведе до асиметрия при растежа на челюстта. Съветвам родителите, ако видят, че има разстояние между горните и долните зъбки или когато не се срещат нормално, да потърсят стоматолог.
 
– Кога да започнем да приучаваме детето да си мие зъбките?
 
Почистването на зъбите започва веднага щом те се появят, приблизително това е около шести, седми месец. Детето е много малко, за да се справи само, но майката може с навлажнена марля да премахне остатъците от храна. Давайте и водичка след хранене, за да може непреглътнатите частици да се отмият.
Около годинка и половина е добре да започне съзнателното приучаване към устна хигиена, за да може, когато детето стане на две, да има реално почистване на зъбките.
– Каква четка и паста за зъби да използваме?
 
В аптеките се продават специални четки и пасти, които са за малки деца.
Четката трябва да е с малка глава, за да може да влезе спокойно в устичката на детето. Пастата да е изчистена от всякакви съставки, които биха били вредни при евентуалното им поглъщане от детето.
 
– Състоянието на млечните зъбки влияе ли на здравето на постоянните?
 
Да, категорично. Зародишите на постоянните зъби са точно под млечните и нелекувани кариеси например могат да нарушат доброто състояние на бъдещите зъбки.
Грижете се еднакво добре както за временните, така и за постоянните, защото те са в пряка зависимост.
 
– Кога детето трябва да посети стоматолог за първи път?
 
– Дори да няма някакъв конкретен проблем, хубаво е, когато детето е около годинка да се направи преглед при специалист.
 
– Има ли нещо, което пропуснах да Ви попитам, а Вие бихте искали да споделите с читателите ни?
– Сещам се само за още едно нещо. Ако детето спи винаги на едната страна, с ръчичка под бузката, също може да се получат асиметрии. Важно е да се редува да спи на двете страни. Да го научим да не слага ръчичките под бузката, колкото й сладко да изглежда.
Благодаря на д-р Маринова за отзивчивостта и професионалното отношение, с които подходи към интервюто!
Присъединете се към групата ни БЕБЕВОДИТЕЛ, където обсъждаме всичко, което ни вълнува около родителските грижи и отглеждането на дечицата ни.