Днес ще ви представим системата за ранно детско развитие KindyROO. За това какви са ползите от нея, принципите, които следва и как се прилага, ще ни разкаже Диана Дундарова – основател на прекрасния проект “Магазинче за знание”.
 
Здравей, Диди и добре дошла в нашата Медийна стая. В тази рубрика целим да предоставяме полезна информация на родителите и се надяваме, че ти днес ще ни разкажеш малко повече за системата KindyROO, за всичко полезно, с което можем да ангажираме ежедневието на децата си още от най-ранната им възраст. Като начало, кажи ни няколко думи за теб самата.
Здравейте! Благодаря за интереса към моята кауза! Аз съм на 29 години с две породени момчета на 4 и 5 години.
Вдъхновена от появата на моите деца, реших да се посветя на развитието на най-малките същества още в най-ранен етап – формиращия.
Аз съм родител, който смята, че децата са нашата най-висша цел в живота и трябва да дадем максимума от себе си, за да може да отгледаме здрави, умни и много обичани момченца и момиченца.
Водена от желанието да давам от времето и енергията си в замяна на детска усмивка, реших да създам свое място за радости на децата – „Магазинче за Знание“.
 
Кога и как се запозна със системата KindyROO и какво те мотивира да превърнеш прилагането й в твоя професия?
 
– Системата KindyROO е в България от няколко години. Чух за нея, когато моите деца бяха бебета и аз непрестанно търсех знания, които да ги развиват в правилна посока.
Към този момент, в София имаше само два центъра, които аз посещавах с момчетата си. Бях много впечатлена от ефекта върху децата. Усетих програмата като „моето нещо”. Нещото, което искам да правя и реших да създам KindyROO център и в Западната част на София, тъй като по това време пътувах цял час с автомобил, за да посещаваме заниманията.
KindyROO децата са здрави, социализирани и много любознателни! Това ми казваше сърцето – да бъде моя професия и мисия!
 
Какви са принципите, върху които се основава KindyROO и каква е целта на системата?
 
– Основният принцип е нашето убеждение, че родителят е първи учител на детето си и наш приоритет е да му помогнем да изпълни по най-добрия начин тази си роля.
Програмата се основава върху неврологичното развитие на бебето и детето. Ние се водим от това през какви етапи трябва да премине човешкото развитие, от раждането до постъпване в училище, за да се разгърне потенциала на всеки индивид.
Например прохождането е важен етап, но той трябва да се случи след претъркалянето, след приплъзването и пропълзяването, тъй като това дава възможност на организма да стабилизира вестибуларната си система и баланса. Как да победим гравитацията и да се изправим на крака, за да ходим, без добър баланс?!
– За деца на каква възраст е подходяща тази система?
 
За бебета от 2 месеца до деца на 6 години.
Бебетата, които посещават заниманията ни, не е нужно да имат някакви умения – да седят, пълзят и т.н. Благодарение на упражненията, които прилагаме, те ще ги усвояват и ще растат пред очите ни.
 
– В този ред на мисли какви умения придобиват децата, които идват при вас?
 
Децата, които се развиват с нашата методика постигат много добро подтискане на първичните си рефлекси и овладяват постуларен*, което им позволява отличен контрол и синхрон между мозък и тяло. Работата ни за сензорно-моторна интеграция помага на децата да владеят тялото си така добре, че мозъкът им да е свободен да се фокусира върху висшите когнитивни функции.
Детето учи и се развива чрез движение. Ние показваме на родителите какво да правят у дома, за да подпомагат това развитие.
Нашите деца имат много добра социална и емоционална култура, балансът им е отличен и всичко това ги подготвя за академичните предизвикателства, които им предстоят в училище.
*постуларен рефлекс – придобит, волеви рефлекс, който замества примитивния.
 
KindyROO уроци или KindyROO занимания е по-правилно да ги наречем?
 
– Няма голямо значение как ще ги наречем. Ние често казваме, че сме “неврология, облечена в игра”. Игровият елемент е много важен, защото работим с деца.
 
– В каква обстановка и как се провеждат занятията?
 
– Работим в зала, групови са заниманията ни и имаме осем класа разделени по възрастов принцип. Част от урока се провежда върху мека настилка, като използваме различни уреди и музикални инструменти, а за част от двигателните ни дейности разполагаме със специално изработени уреди, които са по чертежи, изпратени от централния ни офис в Австралия.
– Приложими ли са упражненията и в домашни условия?
 
– Да, абсолютно. Целта на всичко, което правим, е да може да се репликира у дома. Работата за неврологично развитие не се случва един път на седмица. Изграждането на невронни връзки изиска ежедневно повторение.  Затова родителят е нашият най-важен партньор. Ако той не работи с децата си у дома, ефектът не е пълен.
 
– Вярно ли ще е ако кажем, че KindyROO е спортна тренировка, подходяща още от първите месеци на нашите бебета?
 
– Може и така да се каже, но KindyROO е много повече от спортна тренировка. При нас присъстват музика, ритъм, танц, работа за зрителни и слухови умения и други.
 
– Няма как да подминем един въпрос, който вълнува всеки един родител, четящ тези редове – каква е цената за посещение на KindyROO?
 
– Едно занимание е 15 лева, работим на срокове/модули от 10 посещения.
 
– С каква ангажираност са занятията?
 
– Децата посещават KindyROO занимaния веднъж седмично. Всяка седмица програмата е различна. Целта е една седмица родителите да повтарят упражненията, с които са се запознали при нас, вкъщи, под формата на игра. Всяка следваща седмица те виждат нови предложения, с които хем да имат разнообразни идеи за времето, което отделят на децата си, хем да надграждат уменията, които малките овладяват.
– Знам, че предлагате и допълнителни занимания, които също са насочени към правилното развитие на децата. Сподели ни по малко за всяко едно от тях.
 
– Заниманията на “Магазинче за знание” освен основната ни дейност – KindyROO, са: Английски език за бебета и деца, Музика за бебета и деца, Бебешко Плуване, Работилнички за малки сръчковци, Образователна програма за деца „Аз уча с Мама“, Йога за мама с дете.
Английски език заниманията са под формата на игра. Говорим си само на английски, пеем, танцуваме и се забавляваме. Провежда се в отделни групи според възрастта на детето. Работим с материали на Oxford University Press.
Музика за бебета и деца – музикален педагог свири и пее на децата. Раздава им музикални инструменти според песента и танцуват. Песните са български детски песни.
Бебешко Плуване – игри в басейна на 56 СОУ, които подготвят децата за етапа плуване, като същевременно обикват водата и се забавляват с другарчета си.
Работилничките са арт занимания за деца над 2 годинки. Рисуваме, играем и сътворяваме прекрасни и уникални ръчно правени спомени за семейството.
„Аз уча с Мама“ е занимание, което запознава децата в яслена възраст на теми, които са зададени от МОН, като образователна дейност за тази възраст. Заниманието включва двигателна култура, музикални игри, апликиране и ръчно творчество.
Йога за мама е занимание, насочено към щастието на мама! Майките, за съжаление, трудно намират вариант да спортуват след раждането, затова ние сме осигурили възможност за тях – правят йога и стречинг упражнения, насочени за жени след раждане, докато дечицата си играят спокойно под техен поглед.
 
Ти общуващ ежедневно с много деца и родителите им – можеш ли да посочиш някои основни грешки, които допускаме в желанието си да дадем най-доброто на малките човечета?
 
Определено забелязвам, че крайностите не са добър съветник. Прекаленото обгрижване на детето, често го лишава от самостоятелност. Често мама и татко смятат, че купуването на най-новата играчка ги прави отлични родители. Децата ни нямат нужда от това. Две лъжици от кухненския шкаф стават чудесно средство за работа за ритъм.
Като цяло бих обобщила, че родителите, които са потърсили занимания като нашите, са амбициозни, познават децата си и искат да им дадат най-доброто бъдеще от най-ранна възраст.
Има едно нещо, което много ме е впечатлило през годините. Това е непрестанното бързане на родителите децата им да минават фази от развитието си, за които не са готови. Преследвайки своите амбиции, много често възрастните тласкат децата към дейности, за които те не са готови.
Например една фиксация върху ранното прохождане – много са горди родителите, когато детето проходи. За целта гледат да ги сложат в проходилки, да ги държат за ръце – голяма грешка е това. Този подход лишава малкото човече от възможността само да развие баланса си.
 
И за да изчистим тези грешки, на какво да наблегнем във възпитанието и създаването на навици, така че децата да растат пълноценно и с отговорност към себе си и към света?
 
– Децата са различни и всеки родител усеща интересите на своето. Моята препоръка е да дадете на детето си много любов, време и търпение!
Нека родителите се водят от инстинкта си на майка или татко.
Днешното общество им дава прекалено много информация, често с противоречиво съдържание и слага голям натиск върху тях. От друга страна, липсва познание относно фазите на развитие на бебето и детето и какво му е нужно.
В KindyROO обръщаме внимание на храненето, съня, обичта и необходимостта от правилни стимулации, които да подпомогнат развитието на детето.
 
Тук е мястото да попитам има ли нещо, с което KindyROO помага и на родителите?
 
– Помага им много, тъй като имат достъп до структурирана програма и вместо да се чудят какво да правят и как да го направят, ние им показваме най-важното за етапа, в който е детето им.
Другото много ценно нещо на посещенията в KindyROO е общността. Всеки родител намира приятели, които срещат същите предизвикателства и могат да споделят и обменят опит.
 
За да сме напълно полезни на нашите читатели, къде могат да ви открият, за да въвлекат децата си в това прекрасно приключение наречено „Магазинче за знание”?
 
„Магазинче за Знание“ се намира в София, жк Люлин 8, ул.400 номер 50, на 50 метра от изхода на метростанция „Люлин“ и на 200 метра от спирката на автобус 111. Ако желаете да се свържете с мен и да ви предоставя допълнителна информация, телефонният ми номер е 0988993015. Можете да ни посетите и в нашата Facebook страница:
https://m.facebook.com/magazinchezaznanie/
 
– Кое е „най-скъпото” знание във вашето магазинче?
 
– Нашето “Магазинче за Знание“ е ценно с това, че е едно уникално, изпълнено с любов към децата място! Екип от професионалисти, посветен на бъдещето!