Днес на гости в нашата медийна стая са Юлия и Илия Ваклин. Поводът да ги поканим е техният бранд KidBoard, който набира скорост и популярност сред младите семейства и родителите на малки деца. Какво се крие зад бранда, кое ги вдъхновява, каква е тяхната цел и мисия, къде е мястото на семейството в живота им? Нека не губим време!
Здравейте сем. Ваклин! Разкажете малко повече за себе си.
Юлия:
– Здравейте! Ние сме младо семейство с две деца: Лия на 6г. и Илиян на 3г.
Илия е завършил висшето си образование в НСА, специалност фехтовка. Аз съм завършила УНСС – Туризъм. Семейство сме от 7 години. Щастливо семейство. Обичаме да пътуваме, това ни зарежда и обогатява. Обичаме вкусната храна и уикендите прекарани сред природата.
В предварителен разговор разбрахме как сте избрали имената на децата си. Нищо не е случайно?
– Да, така е. Децата ни са създадени с много любов и като наше продължение сме “кодирали” в тях част от себе си. юЛИЯ + иЛИЯ = ЛИЯ и ИЛИЯН.
 
– А KidBoard? Това случайност ли е?
Илия:
– Аз дълго време се занимавах с производство на мебели, предимно кухни. Това беше допълнителна за мен работа, която костваше много на семейството ми като цяло. С мебелите се занимавах изцяло в извънработно време. Много често съм се прибирал вкъщи когато Юлия и децата вече спят. Много чести бяха моментите, когато обсъждахме дали не е по-добре да напусна основната си работа и да се опитам да развивам бизнеса си с мебели. Но страхът от евентуален неуспех ме е спирал. А след като станахме родители на две деца – притесненията, че една такава крачка може да доведе до финансови загуби, изглеждаха още по-силни.
Юлия:
– Преди малко повече от 3 години Илия изгуби дългогодишната си, постоянна работа. Илиян беше на 4 месеца и цялата ситуация беше меко казано стряскаща за семейството ни. Основното ни притеснение беше как ще храним тези две деца и ще я караме занапред?! Точно в този момент се реши и нашата дилема относно мебелите. Малко по малко Илия се снабди с машини и необходимото оборудване. В началото клиентите не бяха много. Но всеки доволен клиент изпращаше нови двама и нещата започнаха да се случват.
В последствие се роди идеята KidBoard, която също не е случайна. Беше април 2016 г. когато видях един баланс борд, закупен от чужбина. Първото, което си помислих е, че трябва да помоля Илия да направи такъв борд за нашите деца.
Останахме изненадани колко много се хареса на децата. Цяло лято играха с него, измисляха му различни и нови приложения. Бордът се превърна в неизменна част от ежедневието им и участваше почти във всяка тяхна игра. Все по-често се замисляхме, че щом се харесва толкова много на нашите деца, сигурно ще се хареса и на другите. И така започнахме да мислим име, лого, да изчисляваме цена, да търсим варианти за опаковката.
Да разбираме, че именно Вашите деца са ви вдъхновили?
Юлия:
– Определено! В края на 2016 г. създадохме лого, страница във Facebook и 5-6 бройки KidBoard. За наша голяма радост – хората го харесаха.
 
А какво същност е приложението на KidBoard? 
Юлия:
– За колко неща може да се използва ли? (усмихва се) За толкова, за колкото Вие и Вашето дете може да измислите! Отлично средство да научите Вашето дете да балансира тялото и развие въображението си!
– Казвате, че хората са го харесали? Имахте ли проблеми с изпълнение на поръчките? Все пак сте имали само 5-6 бройки в наличност?
Илия:
– Както каза и Юлия, ние се появихме като бранд Kidboard в края на 2016 г. Коледа наближаваше. Оказа се, че нашият борд е перфектен подарък за много дечица. Получихме много запитвания и единственото, което трябваше да направим е да отговорим на всяко едно. Нямахме право на отказ! Затова започнахме да произвеждаме бройки. Не спяхме, но не се оплакваме. Към тези моменти се връщаме с радост – бяха изключително мотивиращи! Още по-радостно беше това, че всички бордове бях доставени в срок при клиентите ни. Благодарим на всички тях за доверието!
– С какви трудности се сблъскахте по пътя до момента?
Юлия:
– Най-голямата трудност е намирането на качествен дървен материал. Това е постоянен проблем. След като създадохме продукта най-трудно беше неговото популяризиране, тъй като това е нещо ново и непознато за българския пазар. За щастие клиентите ни са доволни и това ни мотивира да работим още по-усилено и да развиваме нашия бранд.
 
Като казваш развитие – освен балансиращия борд, има ли други продукти с марката Kidboard? 
Юлия:
– Да! Няколко месеца след старта може да се похвалим с още няколко успешни продукта, разбира се отново от дърво. Разработихме и наложихме на пазара етажерка за детски книжки, баланс колело и тротинетка 2 в 1, а от скоро и стена за катерене. Подробна информация за нашите продукти може да се открие на страницата ни във Facebook: www.facebook.com/KidBoard/
– По всичко личи, че това, което правите Ви доставя удоволствие и радост. Предлагате баланс борд, а Вие как се справяте с баланса между семейството и работата?
Юлия:
– Баланс… Истината е, че за нас децата ни са най-важни. Смисълът на живота ни. Нашето вдъхновение. Причината да правим всичко. Да се усмихваме. Притесняваме се, че понякога не прекарваме качествено времето си с тях, но се стараем това да се случва все по-рядко. Почитатели сме на здравословната храна и за нас е удоволствие сами да я приготвяме. Напоследък нямаме много време да създаваме домашна храна. Казвам създаваме, защото както в работата, така и в кухнята човек трябва да е творец и да дава от себе си.
Като цяло най-малко време ни остава за спорт 😞
Какво ще посъветвате всички хора, които в момента са на Вашето място преди 4 години, а именно дилемата между постоянната работа и собствения бизнес?
– Просто да бъдат смели и да вярват в себе си! Трудности ще има, но преодоляването им носи истинска наслада.
 
 
 
 
Дерзайте и следвайте мечтите си. И запомнете от нас едно : в живота нищо не се случва случайно.