Известно още от древността и времето на траките и древните гърци, вече повече от 7 хилядолетия хората се радват на вкуса и ползите на гроздето – плод, който носи не само наслада, но и здраве!
Изключително богат на калций, желязо, натрий, бром, цинк, манган, магнезий, йод и други полезни вещества, гроздето действа благоприятно върху сърдечно съдовата система, стомашния тракт, бъбреците, черния дроб.
В ципата и зърната се съдържат витамините B1, B2, С и D, които имат антиоксидантно действие – спомагат пречистването на организма ни от натрупаните токсини.
В последните години се забелязват активни проучвания за противодействието на гроздето, особено червеното, върху свободните радикали в организма, туморните образувания и положителните резултати върху рак на гърдата, кожата и белия дроб. Направени са опити да се създадат притиворакови капсули от извлечения от гроздето пелтин. Тяхната функция се изразява в това да се пръскат директно в червата, където да се освобождават противораковите вещества.
Съдържащата се в гроздето глюкоза участва в енергийния баланс на човешкото тяло. Това го прави и подходяща храна за диабетици, като естествено регулира нивата на кръвната захар. Редовната му консумация помага сърдечната дейност.
Съдържащият се в плода резвератрол действа съдоразширяващо. Укрепва кръвоносните съдове, помага за регулиране на кръвното налагане и предпазва от инфаркт.
Редовната консумация на грозде понижава нивата на лошия холестерол.
Плодът действа като противоотрова на червения дроб и засилва съпротивителните му клетки. Така самият орган започва да укрепва и да “работи” по-добре.
Освен добър диуретик, гроздето има много положително въздействие върху дихателните пътища – при туберколоза и други белодробни заболявания, плодът има благоприятен ефект. Той има очистващо дихателните пътища действие.
Освен всичко описани, гроздето има положително действие върху зрението, паметта и цялостно върху имунната ни система, а наличното в него желязо помага на организма да преодолее умората.
Специалистите съветват гроздето да се консумира с ципата и семките, за да получим максимално от неговите ползи.
И ако фразата “in vino veritas” ви звучи познато – не забравяйте, че умерената консумация на истинско вино действа също толкова благоприятно на организма ви, както самият плод.
Още от времето на Хипократ е известно лечението с грозде – ампелотерапия. В наши дни, грозделечението продължава да се практикува по традиция в някои части на централна и Южна Европа.