Когато говорим за кайсии и тяхната консумация, става въпрос за храна от космическа величина. И в това няма нищо преувеличено, тъй като сушените кайсии присъстват в списъка с провизии на космонавтите от НАСА, а защо – ще разберем сега.
Кайсиите произхождат от Китай и като повечето плодове оттам са с богато съдържание на полезни и по-полезни вещества.
Витамините, с които ни снабдява една кайсия са C, A, B3, B5, B9, E, PP. Освен тях плодът е изключително наситен на калий, желязо, магнезий, фибри, въглехидрати, глюкоза, фруктоза, малтоза, каротеноиди, ликопен, малко калории и почти незначително количество холестерол – около 1 милиграм в един плод.
В резултат на това изобилие от полезни вещества, кайсиите са изключително полезни за имунната и сърдечно съдовата система, мускулите и храносмилателната система, зрението, при превенция срещу рак, особено на простата, елиминират свободните радикали в организма, помагат при изгаряне на мазнините, проблеми със перисталтиката и особено при запек, помощно средство и при астма, бронхит и други дихателни проблеми, язва, гастрит, пречистват кръвта, благоприятстват функциoнирането на черния дроб и бъбреците. Още в самото начало кайсиите са използвани като средство за повишаване на потентността при мъжете.
Важно е да се има предвид, че кайсиите, които консумираме трябва да бъдат с наситен портокалов цвят и леко омекнали. Бледи и жълти, прекалено меки и с кафяви места по тях не са за препоръчване.
След като премине сезонът им е добре да продължите тяхната консумация в сушения им вид. При сушените кайсии трябва да се гледа външния вид – гладките и хубави на пръв поглед са кайсиите, обработени със сяра с цел да се съхранят по-дълго време. Сухи и набръчкани са истинските сушени кайсии.
За да сме здрави и да даваме на организма си необходимите за правилното му функциониране вещества е добре да консумираме по 3 пресни кайсии на ден или 100-150 гр. сушени. Компоти, сладка и нектари от кайсии са също добра алтернатива за по-дълго съхранение на този вълшебен плод.