Всеизвестен факт е, че по време на бременност, хормоните се развихрят в един ураган, който помита всичко по пътя си. Доста чести са случаите, когато косата и ноктите на бременната жена отслабват по време на тези вълшебни 9 месеца. Също толкова често се случва и точно обратното – косата става по-бляскава, по-силна, по-здрава, а ноктите – невъзможно да бъдат счупени.
След раждането, обаче, без значение дали жената кърми или не – косата може да стане много “слаба” – суха, тънка и чуплива, а наред с това да започне осезаемо да пада.
Това е нещо нормално, въпреки че създава изключително притеснение и повод за страхове в повечето майки.
Състоянието на косопад е съвсем логично следствие от “умората” на организма по време на бременността, а и особено ако жената кърми – дефицитът на минерали и витамини е в основата на това явление.
След самото раждане хормоните започват да се “пренареждат” и да заемат старите си “позиции”.
Орегулирането и хормоналният баланс е дълъг период, който може да продължи до година и повече. Най-често около 7-8 месеца след раждането се забелязва значително подобрение и хормонално възстановяване.
Но всичко това не означава, че не трябва междувременно да се грижим са косата си. Напротив!
На първо място е добре да помислим за нова прическа, която да е щадяща косата и скалпа – да не изисква употреба на фиксиращи продукти, преси, горещи ролки и/или дифузери, честа употреба на сешоар. Ако можете избегнете изцяло сешоара. Най-добре е в този случай да скъсите дължината – така не само косопадът ще се усеща по-малко, но и видимо косата ви ще изглежда по-плътна.
Опитайте се да миете по-рядко косата си и задължително с подхранващ скалпа шампоан. Използвайте балсам за блясък ако косата ви е много суха.
Обърнете се към природата – използвайте билки и отвари от тях, за да подхраните косъма. Най-популярна е копривата. Не забравяйте, че за да постигнете видим резултат е необходимо редовно, 2 до 3 пъти седмично, да миете косата си с билкови отвари.
Същото важи и за маските за коса – най-подходящи са домашните, съдържащи жълтък, зехтин, витамин А и други подхранващи съставки.
И тъй като косата не е някаква добавка към тялото ни, а неразделима част от нас, е редно да обърнем внимание на още два етапа, в процеса на нейното оздравяване:
– подсилете косата си, захранвайки я със здравословна и богата на калций храна, която консумирате ежедневно. Потърсете подходящи витамини, които може да пиете след раждането, в зависимост от това дали кърмите или не.
– не на последно място – бъдете позитивни и не позволявайте никакви тревоги да смрачават мислите ви – така не само косата, но и цялостната ви визия ще се подобри!