Розови, лилави, червени, черни, жълти и оранжеви, по-светли и по-тъмни – това са разновидностите, в които може да видите този толкова вкусен и полезен, топящ се в устата плод.
В разгара на лятото, наред с много други сезонни плодове, е време да обърнем вниманието си към малките плодчета с големи ползи.
Като съдържание, малините притежават богатство от вещества, спомагащи доброто здраве и тонус: висока концентрация на елаганова киселина, антиоксиданти (един от плодовете с най-високи нива на антиоксиданти), кверцетин, галска и силицилова киселина, фенолни съединения, около 20% съдържание на диетични фибри, калий, манган, витамин С, фолиева киселина, мед, желязо, отличен източник на растителни влакна от най-висок ранк.
Редовната консумация на малини действа положително върху цялостното състояние на организма. Освен за доброто здраве на сърцето, плодовете помагат за здравето на клетките и заедно с антиоксидантното си действие се превръщат във враг на ракови образувания и инфекции от всякакъв тип.
Известни са като един от най-мощните имуностимуланти, а при бременност и кърмене – незаменима част от менюто. В тези случаи малините помагат за облекчаване на болката, предотвратяване на кръвоизливи, облекчаване на гаденето и по-леко раждане. Препоръчително е да се прави чай от листата на плода, освен директната му консумация. Доказано е, че малините намаляват риска от спонтанен аборт.
При проблеми с безплодие при мъжете – препоръчва се минимум една чаша на ден чай или пресни плодове.
Изключително е въздействието на малините върху здравето на очите. С възрастта е възможно човек да развие състояние на макуларна дегенерация, което засяга зрителното поле и уврежда ретината. Малините са отлично средство срещу макуларната дегенерация.
Поради високата си хранителна стойност, голямото количество диетични фибри и съдържанието на манган, известен като естествен ускорител на метаболизма, малините са идеална храна при диети и борба с наднормено тегло, поддържащи чувство за ситост в дълъг период от време. Препоръчват се и при проблеми с храносмилателната система.
Погледнато през призмата на суетата – малините са верен помощник в борбата с бръчки и поддържането на млад и еластичен вид на кожата.
Консумирайте пресни или замразени плодове от малини, екпериментирайте със сладка и десерти, правете си домашни маски за лицето, наслаждавайте се на сока им с много лед и листа от мента, особено в горещире дни, и се радвайте на добро здраве!