Моник Гойенс, генерален директор на BEUC – Европейското бюро на съюза на консуматорите, отправи апел към всички производители и дистрибутори на храни да бъде прекратена практиката да се изпозлват анимационни герои на етикетите и в публичните реклами на детски храни:
„- Когато върху етикета стои любим герои, нека той да рекламира само полезни за здравето храни“
Особено внимание се насочва именно към солени, сладки и мазни храни, поставени под общото наименовани “вредни”.  Маркетинг експертите посочват, че присъствието на любими детски анимационни герои върху опаковката влияе на потреблението.
Същото се отнася и за визуалните реклами. Тенденцията за борба с наднормено тегло и създаване на здравословни навици при деца и подастващото поколение е в пълен противовес с резултатите от това какви са вредите от “умело” използваните персонажи при промотирането и рекламата на вредните храни.
В подкрепа на това твърдение излиза и Световната здравна организация, търсеща основна отговорност за наднорменото тегло при младите именно в търговските похвати, използвани в рекламния маркетинг на “вредните” храни.
Притеснителни са данните от статистиките и проведените анализи. При използването на анимационни герои в рекламата на 100 продукта – полезен е само един!
„Децата не правят разлика между реклама и развлекателни клипове. И специалистите по маркетинг и реклама се възползват от това. Не бива обаче търговска печалба да е на първо място и да стои преди здравето на децата ни. Днес едно от всеки 3 деца е дебело или е с наднормено тегло. И това става проблем от обществено значение” – призовава Гойенс.