Сигурно много често сте чували, че орехът е полезна за мозъка храна, а това асоциативно го разбираме само при вида на ядката, която наподобява визуално мозък. И ако повечето смятат, че с това се изчерпват полезните свойства на ореха – сега ще ви запознаем с богатството на ползи и противно на всички схващания консумацията му не влияе негативно върху теглото ни.
Ядката на ореха съдържа в себе си здрави етерични масла, антиоксиданти, витамини и минерали, фибри и протеини – истинска супер храна за нашия организъм!
Както вече знаем, орехът подобрява паметта и функционирането на мозъка ни, благодарение на богатото съдържание на мастни киселини омега 3, омега 6, както и на фолиева киселина, мелатонин, витамин Е и антиоксиданти.
Недостигът на омега 3 е една от основните причини за депресии. Редовната консумация на орехи увеличава нивата на мастните кисели в кръвта, откъде подобрява емоционалното ни състояние. От друга страна повишените нива на орехово масло в кръвта са много добра превенция в борбата със стреса и начина, по който организмът ни реагира на него.
Мелатонинът, наличен в ядката, е отговорен за подобряване качеството на съня.
Съдържащите се фибри, белтъчини и мазнини помагат за добро храносмилане, поддържа чувството за ситост за по-дълго време, а витамините от групата на В в ореха са отличен тласък на енергия за организма ми. Тези свойства на ядката са безценни при хранителни режими за редуциране на теглото и диети.
Последните години става все по-популярно твърдението, базирано на редица изследвания, че орехът е най-полезната за сърцето ядка, подхранваща неговата функция и предотвратяваща сърдечно-съдови заболявания.
Освен това орехите понижават кръвното налягане, нивата на холестерол, както и кръвната захар при диабет тип 2.
Високото съдържание на антиоксиданти превръщат този природен продукт във враг на ракови заболявания, главно при рак на панкреаса и рак на гърдата, а редовната му консумация намалява растежа на туморните образувания с 50 на 100.
Антиоксидантите в комбинация с витамин Е действат подмладяващо на кожата. Честата консумация на орехи подобрява фоликула на косъма, прави косата здрава и бляскава, предотвратява косопад и заздравява скалпа. Благоприятно е въздействието и върху ноктите.
Употребата на орехово масло е подходящо при суха кожа на лицето, раздразнен скалп и проблеми с пърхота. Както и в комбинация с други продукти при направата на домашни маски на лице и коса.
За здрава костна система е добре да се консумират по 4 ореха на ден, което ще доведе до редица подобрявания в цялостното ви състояние.
Бременните жени, както и кърмещите майки, трябва да обърнат сериозно внимание на ореха, включвайки го в ежедневния си хранителен режим. Ядката снабдява двата организма, на майката и бебето, с всички полезни вещества, които съдържа. Освен това е изключително полезен за функционирането на щитовидната жлеза, а при бременност – помага да се намали риска от бъдещи хранителни алергии на бебето.
Говорейки за бременност, тук е мястото да отбележим, че редовната консумация подобрява репродуктивността при мъжете.
Не на последно място – орехът контролира процеса на стареене и поддържа здрава имунната ни система.
За да те здрави, щастливи и красиви, за да не забравяте колко са полезни за организма ни – консумирайте сурови орехи, заедно с люспата, защото в нея се съдържат 90% от наличните антиоксиданти.