Овесените ядки са сочени за една от най-полезните за здравето закуски и храни като цяло. Те са изключително достъпни, приготвят се лесно и имат доказан ефект за намаляване на холестерола, подобряване на метаболизма и повишаване на имунитета.
Ползите на овесените ядки не свършват до тук – те са изключително богати на омега 3 мастни киселини, фолиева киселина и калий. Отличават се с високо съдържание на желязо, което е приблизително толкова, колкото е в смокините и спанака и два пъти повече от портокалите и доматите. Притежават големи количества от микроелементите калций и магнезий, витамини от група В и лецитин – все вещества, важни за нервната система.
Като пълноценна зърнена закуска, богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални соли, овесените ядки регулират обмяната на веществата, повишават жизнения тонус на организма, подсилват имунната система. Те притежават висока хранителна стойност и са лесноусвоими от организма.
По своя състав овесът е много близък до кърма­та и именно затова в някои страни преди са използвали овесеното мляко за хранене на децата. В него се съдържат до 60% скорбяла, 5-8% мазни­ни, 10-18% белтъчини, ами­нокиселини, ефирни масла, витамини от група В, каротин, витамин К, калий, магнезий, фосфор, желязо, хром, никел, йод и други. Овесът е истин­ски рекордьор по съдържание на цинк.
 
100 грама овесени ядки по­криват тридневната норма на витамин В1 и 50% от дневната норма на витамин В2.
Редовната консумация на ове­сени ядки води до снижаване с 5-10% на лошия (LDL) холес­терол, както и на общото ниво на холестерола в кръвта. Този ефект се постига благодарение на едни особени фибри, на­речени бета-глюкани, които играят важна роля и в регу­лирането на гликемията. Овесените ядки са и оръжия в превенцията на рака на де­белото черво, както и в регу­лирането на свръхтеглото. Фибрите им имат свойство­то значително да увелича­ват обема си и по този начин създават ефект на засищане. В същото време частично възпрепятстват повторната абсорбция на жлъчните соли в червата и така понижават производството на холесте­рол в черния дроб.
 
Овесената каша намалява нивата на лошия холестерол, но и покачва добрия холестерол. Кашата включва антиоксидантни съставки, авенантрамиди, които пречат на свободните радикали да атакуват добрия холестерол. Това е характеристика, която предпазва сърцето и редуцира опасността от сърдечносъдови болести.
 
Освен да предпазва сърцето, бета глутен фибрите подсилват имунитета и спомагат в борбата срещу възпаленията. Те действат като помагат на имунните клетки, които са част от първата защита на организма срещу бактерии. Клетките успяват да локализират и унищожат бързо вражеските бактерии, за да не се развие инфекцията. От овесените ядки има и други ползи за имунитета, тъй като те съдържат много антиоксиданти.
Съдържанието на фибри в овесената каша има полза за нивото на кръвната захар. Фибрите се грижат да стабилизират нивото на веществата, за да се ограничат „кризите“ в късната сутрин и късния следобед, когато кръвната захар рязко пада и огладняваме зверски. Повишената кръвна захар може да повиши риска от диабетна болест, така че фибрите редуцират тази опасност. Магнезият в овесената каша спомага за усвояване на глюкозата в организма и за секрецията на инсулин. Счита се, че диета с магнезий редуцира опасността от диабет с 19 процента, а тези проценти се повишават, ако в диетата се включат фибри и витамини. Можете да консумирате овесените ядки с малко мляко, което е полезно срещу болестта.