Продължаваме да се грижим за доброто си здраве и да се наслаждаваме на всички полезни вкусове, които лятото ни предоставя.
Днес под светлината на прожекторите е пъпешът – плод, който асоциираме с лятото и с усещането за свежест и тонизиране след всяка хапка!
Още от вавилонски времена, пъпешът е известен като земеделска култура. Благодарение на древните гърци и римляни, Европа научава за този безценен плод в началото на Новата Ера.
А в какво се крие тази безценност?
В съдържанието на пъпеша влизат редица полезни елементи, начело с калий, калций, желязо, магнезий, селен, ликопен, глюкоза, фруктоза, захароза, витамините В и Ц, фолиева киселина, високо съдържание на вода, изключително ниско съдържание на калории, германий.
За полезните свойства на пъпеша ще говорим, започвайки с последния от списъка на съдържащите в него микроелементи – германий. Това е изключително ценен и много рядко срещан микроелемент. Ако Ви е направили впечатление до момента германият не е присъствал в състава на нито един от плодовете. Той има мощно действие при поддържане младостта на клетката.
Благодарение на наличните витамини от групата на В, пъпешът действа изключително тонизиращо, защото именно тези витамини помагат храната да бъде преработена и трансформирана в енергия. Същите витамини участват в метаболизма и функционирането на стомаха. Така рисковете от чувство за тежест и подут стомах стават още по-малки – чувства, изключотелно неприятни особено в горещите месеци. А високите нива на енергия, с които ни снабдява плодът, имайки предвид ниската му калоричност, го превръщат в помощник при борбата с наднормено тегло и му отреждат основно място в хранителния ни режим.
Ликопенът в пъпеша го превръща във враг на злокачествените образувания и рак на простата и дебелото черво. Освен това ликопенът , в комбинация с калий и витамин С действат положително на сърдечно-съдовата система. Антиоксидантното действие на плода стимулира пречистването от токсините в организма и кръвта.
Високите нива на вода в пъпеша хидратират тялото ни и предпазват от топлинен удар. Водата заедно с калия се явяват естествен регулатор на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол. А калият в комбинация с магнезия понижават нивата на кръвната захар и действат положително върху функционирането на инсулина в организма. Ето защо плодът е подхдоящ за консумация при хора, страдащи от диабет, въпреки съдържашата фруктоза.
Изключително полезен за функционирането на жлезите с вътрешна секреция.
Богатото съдържание на фолиева киселина превръща пъпешът в незаменим плод, особено при жени, които искат да забременеят, бременни и хора с хронични заболявания. Едва 150гр от плода дневно е достатъчно , за да ни снабди с необходимата ни доза фолиева киселина.
Пъпешът е полезен и за перисталтиката, правилното функциониране на стомаха, черният дроб, жлъчката, бъбреците и действа укрепващо костната система на организма. Помага при задържане на излишни течности, откъдето следват и ползите му при подуване и отоци, особено в горещите дни. Болкоуспокояващо действие на плода не бива да се подценява. Пъпешът е приятел на човека и се грижи за неговото добро здраве, изключвайки хроничния стрес и главоболието от ежедневнието му.
За да бъдете здрави, тонизирани и щастливи в топлите дни – хапвайте пъпеш и се наслаждавайте на горещото слънце!