Сусамовият тахан е от групата на супер храните, които набраха популярност у нас едва през последните години, но за сметка на това в момента се радва на много потребители, потвърждаващи ползите от редовната му консумация.
Като храна, сусамовият тахан се получава от сусамово семе. Най- полезен е небеленият, тъй като люспата съдържа редица ценни вещества. Таханът е богат на желязо, калций, мед и цинк, нареждайки се сред едни от най-мощните антиоксиданти.
Именно съдържанието му го прави изключително ценна част от менюто при бременни и кърмещи жени, както и при малки деца. Една лъжица сутрин на гладно е най-добрият вариант, в който да се консумира от вълшебния тахан, така че да снабди тялото ни с необходимите ни вещества за целия ден.
Грешно е схващането, че таханът е калорична храна, от която се пълнее. Напротив! Той е незаменим при диети и хранителни режими за отслабване или на спортуващи хора. Нужно е да се консумират всяка сутрин 2-3 лъжици от тахана, за да се осигурят аминокиселините, фибрите, мазнините и въглехидратите, които по време на диета са в недостиг на организма поради нискокалоричния хранителен режим.
Сусамовият тахан има и лечебно действие в случаи на проблеми със сърдечно – съдовата система, костите, черния дроб, бъбреци и жлъчка. Изключително са ползите му при хора, страдащи от анемия, диабет, подагра, остеропороза, колит, гастрит, язва, възпалено гърло, подут стомах, проблеми с червата.
В последните години се провеждат активни изследвания за влиянието на сусамовия тахан върху туморните обрзувания, тъй като съдържащият се в него фитоестроген сесамин е с доказан противораков ефект.
На пазара могат да се открият различни видове тахани, всеки съдържащ богато изобилие от полезни вещества: сусамов, лешников, бадемов, орехов, слънчогледов, фъстъчен.
  • Сусамовият има леко нагарчащ вкус, затова се препоръчва да се комбинира с мед, с цел придаване на сладост. Експериментирайте и смесвайте с различни храни и плодове – намачкан банан със сусамов тахан е чудесна идея за намазване на една филийка пълнозърнест хляб 🙂
  • Лешниковият тахан има основно участие в шоколадите. Той е вкусен и приятен за директна консумация. Смесете с мед, мляко и какао и ще си направите чудесен домашен десерт.
  • Ореховият тахан в комбинация с мед и кисело мляко е отлична здравословна закуска за един тонизиращ и позитивен старт на деня.
  • Ако искате да експериментирате с бадемов тахан – смесете го със сметана, масло и мед и ще получите вкусна паста, с която да слепите домашни сладки или да намажете бисквитки.
  • Слънчогледовият тахан може да комбинирате със зехтин и да използвате за дресинг на зеленолистни салати.
  • Таханът от фъстъци е известен като фъстъчено масло – пристрастяващо сладък вкус. С него трябва да се внимава, защото може да предизвика алергии. Затова е желателно да се избягва консумацията му при бременност, кърмене и от малки деца, както и хора с алергии към ядката.
Това са само част от многото идеи за полезна и вкусна консумация на тахани. Когато избирате тахан – четете етикета и избирайте такива, които сам направени на 100% от самата ядка. Консумирайте в оказания на етикета срок и съхранявайте съгласно указанията!