Един от неприятните моменти на лятото е появата на комари, кърлежи и други жилещи насекоми. Проблемът е още по-сериозен когато сте в близост до водоеми, а “досадните” комари са в състояние да развалят всяка разходка край морето, особено ако сте с малко дете.
Без значение това, рисковете от ухапване от комар са големи, а последниците могат да бъдат доста сериозни за здравето ни. Все по-чести са случаите на алергични реакции, болести и необходимост от антибиотично лечение. Сред най-пренасяните от комари болести се нареждат малария, треска, енцефалит и др.
На пръсти се броят средствата за борба с насекоми, наложени на пазара и сред потребителите. Когато говорим за лична грижа, най-популярни са спрейовете и гривните против насекоми – обект на нашето внимание днес.
Спрей против насекоми е ефикасно средство, което предпазва от ухапвания. В зависимост от съдържанието му, той може да отблъсква насекомите и/или да ги убива след допир с кожата, при опит за ухапване. За употрбата му се изисква внимание и прецизно нанасяне върху голите участъци на кожата. Изрично е обърнато внимание на всяка опаковка, че след употреба ръцете трябва да бъдат измити обилно и да се избягва контакт с очите и устата. Въпреки доброто действие, технологията за производство на този продукт изисква употрбата на химични вещества, дори в минимални количества, което в някои случаи крие риск за здравето и нежелани реакции. Препоръчително е преди сън тялото да се измива.
Гривна против насекоми. Все по-голяма известност и добри отзиви сред българските потребители набират гривните против насекоми. Удобни за носене на китката, гледена, закачени ма бебешка количка/кошче, дори на чадъра на плажа, подходящи за многократна употреба след съхранение в оригиналната им опаковка. Гривните съдържат концентрат от чисти етерични масла, а силата им се крие в цитронелата – едно от най-популярните етерични масла.
Цитронелата се добива от диворастящи треви, известни като лименони треви. Намират се в Югоизточна Азия, Южна Америка и Карибите. Още в древността ароматът на цитронела се е използвали като средство срещу насекомите, а листата и като основен лек при много болести. Ароматът има парализиращо въздействие върху насекомите, което го отблъсква без да ги убива.
Маслото от цитронела не съдържа химични вещества, не е токсично и има противогъбично и оздравително действие върху човешкия организъм.
Сега е моментът да предложим едно алтернативно решение за хората, които обичат да вечерят на открито в дома си – вземете ароматизирани пръчици напоени с масло от цитронела и ги запалете. Освен за добрата обстановка, това ще допринесе и за вашето спокойствие.