Настъпиха хубавите топли дни, а с тях и повишеното ни внимание към вечните неприятели, които съпътстват пролетта и лятото – кърлежи, бълхи, комари.
Тъй като вече зачестиха случаите на ухапани от кърлеж, а ние и нашите деца сме често по тревисти местности и паркове, днес реших да ви запозная със същността на тази гадинка и как да се предпазим от по-сериозните болести, които разнася тя.
 
Що е то кърлеж?
 
Кърлежите са нещо между паякообразни и акари. Хранят се чрез кръвосмучене от бозайници, птици, влечуги и земноводни. Виновници са за разпространението на много инфекциозни болести.
Тези паразити обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат висока влажност и топлина. Най-активни са през пролетта и в ранна есен. Намират се около пътеките, по които преминават жертвите им. Най-често нападат сутрин като се ориентират по топлината и миризмата на гостоприемника си. Впиват се с хоботчето си в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Това може да отнеме няколко дни.
Тялото на кърлежа прилича на зърно леща, което е снабдено с четири чифта крачета – двата предни чифта имат вендузи, чрез които се забиват в кожата на жертвата си.
 
Какви опасности крие?
 
Кърлежите са разпространители на Лаймска болест и на Марсилска треска. Има и други заплахи, но тези са най-сериозните. Средно в България има по около 900 случая годишно на всяко от тези заболявания. И двете инфекции се причиняват от бактерии, което означава, че се лекуват с антибиотици, стига симптомите да се разпознаят навреме.
Лаймска болест – започва с типично червено петно с размер над 4-5 см, което се появява до 10 дни след ухапването. Има общо неразположение на организма – умора, отпадналост. Температурата обикновено не е повишена.
Оставена без лечение, болестта прогресира, засягат се ставите, нервите, мозъка, сърцето. Това протича на стадии с обостряне и подобрение между тях.
Марсилската треска е остро заболяване с висока температура, характерно черно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по тялото. Протича тежко, може да даде редица усложнения, но не е коварно и продължително като Лаймската болест.
Как да реагираме ако ни се впие кърлеж?
 
Най-удачният съвет е да потърсите медицинска помощ. Ако ухапването е от скоро (в рамките на 12-18 часа), опасността да се инфектирате с някоя от бактериите, които носят кърлежите е много малка. Още повече, че не всички екземпляри пренасят тежки болести. Те се впиват бавно от към главата им, така че, колкото по-рано го откриете и реагирате, толкова по-малък е рискът за вас.
Битува вярването, че ако намажете мястото на ухапването с олио, то паразитът ще се “удави” и така по-лесно ще го извадите с пинсета и въртеливи движения в обратната посока на стрелката на часовника. Не го правете, а се обърнете към специалист! При отделянето на кръвосмучещото тяло има опастност да го скъсате и хоботчето на кърлежа да остане вътре в кожата. Така опастността от зараза нараства.
 
Търсете инфекционист, които има опит в отстраняването на кърлежи и знае как най-правилно да третира раната.
Как да се предпазим от ухапване?
Местното управление третира общинските тревни площи с препарати, които са безвредни за хората, но блокират развитието на кърлежи. Това се случва през пролетта и есента.
За съжаление, не винаги това се оказва ефективен метод за предпазване от ухапване. Избягвайте силно затревени местности, храсти и дървета, които не са били обработени. Движете се в центъра на пътеките.
Бъдете много внимателни, когато вие или децата ви играят в тревните площи. Не е съвсем удачно за горещите дни, но е най-добре да сте обути с дълги чорапи и панталони. Кърлежите могат да се закрепят за дрехите ви и да се забият по-късно, така че проверявайте основно освен тялото и облеклото си.
Обърнете внимание на мишниците, слабините и косата си. Тези паякообразни предпочитат влажните и топли зони от човешкото тяло.
Домашните любимци също са преносители на тези буболечки. Възможно е те да ги донесат вкъщи, така че оглеждайте и тях след разходки навън, защото е съвсем възможно кърлежът да се прикрепи към тях, а оттам и към вас.
Репелентите срещу комари и кърлежи също са вариант за защита, но обърнете внимание, че те действат за определен период от време. При малки деца този метод не е съвсем приложим, защото в състава на тези продукти има токсични вещества.
На пазара се предлагат и гривни за защита от тези паразити. Те се изработват от микрофибърна материя напоена с етерично масло от лимонова трева. Това масло причинява парализа на кръвосмучещите гадини и по този начин предпазва от ухапвания.
Каквито и предпазни средства да използвате, прегледът вкъщи и душът след разходката са най-сигурните методи за избягване на дълбоко впиване на кърлеж в кожата ви.
 
Отново наблягам на това да потърсите компетентен специалист, който да ви помогне с отстраняването на този паразит, ако е попаднал върху тялото ви.
 
Рубриката ни “БЕБЕВОДИТЕЛ” има група във Фейсбук, където обсъждаме всичко, което ни вълнува като родители. Присъединете се към нас!