Продължаваме да разказваме за ползите от различните плодове и зеленчуци, убедени в това, че от всички полезни, най- полезни са сезонните и тези, които са традиционни за района ни.
Днес ще говорим за ягодите – изкусителен плод, който обичат и малки, и големи, за ползите от консумацията им и какви рискове крие.
Като всеки червен плод/ зеленчук, ягодите са изключително полезни за имунната система. Основното им съдържание включва фибри, калций, магнезий, фосфор, витамин Ц, протеини и ниско съдържание на въглехидрати.
Именно високото съдържание на витамин Ц помага в засилването и поддържането на добра имунна система. Ако се обърнем към природата на България и нейния естествен ритъм, ягодите се появяват точно в момента, в който организмът ни има най-осезаема нужда от възстановяване и укрепване за идващото лято. 100 мг е съдържанието на витамин Ц в една чаша ягоди. На практика това е необходимото количество дневен прием от съответния витамин.  Все по-обичани и актуални, особено в топлите дни, стават лимонадите от ягоди, предпочитани заради разхладителното, тонизиращо и хидратиращо действие.
За пълноценен хранителен режим и борба с наднорменото тегло, ягодите са изключително подходящи поради ниското съдържание на калории – едва 50 калории в 150 гр. от плода и никакви мазнини. Казвайки мазнини трябва да обърнем внимание, че наличието на антоциани в ягодите, причината за техния червен цвят, спомага за работата на черния дроб, а по-точно изгарянето на натрупаните мазнини.
Фибрите, от друга страна, действат положително на храносмилателната система и при проблеми с нередовен стомах. Благоприятното действие на ягодите рефлектира върху пълноценната преработка на хранителните вещества и безпроблемната работа на стомаха и метаболитния апарат. Отново фибрите оказват забавят абсорбирането на глюкоза в кръвта действие – важно при борбата с диабет тип 2.
Елагановата киселина (която може да намерите в аптеките като хранителна добавка), калият и флавоноидите в плода действат укрепващо сърдечната дейност и регулиращо кръвното налягане. Особено при високо кръвно. Отлично средство за намаляване нивата на лошия холестерол.
Въпреки че ягодите са сред алергенните храни и крият риск от спонтанни алергии, особено при бебета и малки деца, те съдържат кверцетин. Кверцетинът е известен със своето противовъзпалително действие, особено ефикасен при облекчаване на симптоми от сенна хрема, обриви и дразнене в очите, в следствие на алергични реакции на организма.
И не на последно място – ягодите съдържат киселина, която действа тонизиращо и изглаждащо кожата. Редовната им консумация набавя запази от елагична киселина, която дейста противостареещо и е естествен враг на бръчките.
За приложението на ягодите в кулинарията може да говорим много. Сладка, десерти, салати, напитки – ягодите винаги са на правилното си място, без значение дали са комбинирани със сирена, зеленолистни зеленчуци, шоколад и/или тестени изделия.