Много хора си мислят, че това са поредните модни течения при храненето, но докато при едни е така, за други се оказва начин на живот.
 
Да не ядеш месо е избор, който всеки прави сам за себе си, в зависимост от своите разбирания. Вегетарианството има своите положителни и отрицателни страни, горещи последователи и пламенни врагове. Ние няма ви убеждаваме кое е правилно и кое не, а само ще разкрием разликите в понятията.
 
Вегетарианство
 
Вегетарианството може да бъде възприето поради различни причини. Освен морални съображения, влияние могат да оказват и здравни, религиозни, политически, природосъобразни, културни, естетични или икономически съображения. Съществуват различни видове вегетарианство:
  • лактовегетарианство – включва млечни продукти без яйца
  • ововегетарианство – яйца без млечни продукти
  • оволактовегетарианство – включва и млечни продукти, и яйца
  • веганство – изключва от хранителния режим всякакви животински продукти, включително яйца, мляко и мед
 
Много от хората стават вегетарианци основно заради здравословни причини обвързани със съдържанието на хормони в млякото и месото.
 
Знаете ли, че месото е токсична храна? За да наддават по-бързо на тегло, да не боледуват и да произвеждат повече мляко, на животните се дават хормони и антибиотици. Картината се допълва и от често генномодифицирания фураж, с който ги хранят. За да увеличат теглото на телетата, им инжектират хормонен имплант в ухото – процес, който се засилва преди животните да отидат в кланицата. Според Коалицията за превенция на рака, тези мощни субстанции остават в месото в количества, 20 пъти по-високи от нормалното.
Въз основа на двадесетгодишно проучване, Американската обществена здравна асоциация (ASHA) е гласувала против трайната продажба и употреба на мляко, съдържащо rBGH – рекомбинантен растежен хормон, получен чрез генно инженерство, както и на месо, обработено с шест хормона. Изчисленията на асоциацията сочат, че 42% от големите млечни компании в Съединените щати инжектират някои от кравите си с хормона  rBGH, за да произвеждат повече мляко. То, обаче, съдържа веществото IGF-1, което се свързва с рак на гърдата, дебелото черво и простатата.
 
Веганство
Веган, веганство или веганизъм са трите възприети у нас понятия, характеризиращи хора с начин на живот, отхвърлящ използването на животински продукти. Веганите са строги вегетарианци, които не използват дори продукти, свързани косвено с животни.
 
Изключват от хранителната си диета не само месото и рибата, но и всички животински продукти – като яйца и млечни продукти. Освен по отношение на храната, веганите не използват:
 
  • изделия от животински произход – кожа, коприна, вълна и други
  • пчелен мед (при най-строгите вегани)
  • продукти с животински компоненти – желатин, глицерин и други
  • продукти, произведени чрез рафиниране с животински продукти – някои видове захар, вина и други
  • продукти, които са тествани на животни, включително козметика, тютюн и други
 
Веганът е строг вегетарианец, който елиминира от храната и ежедневието си всяка възможна форма на продукт с животински произход. Веганът е против убиване на животни с цел получаване на храна и дрехи, против използването им за научни експерименти, включително и в тестването на лекарства и козметика. Тук не става въпрос само за хранене, а за дълбоко вкоренени убеждения и принципи.