Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, 320 стр., ИК „Колибри“). Книгата на Бари Сиърс представя изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, като разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.
 
Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика.
 
Откъс от „Оздравителната Зона“ от Бари Сиърс
 
Онова, което се опитах да постигна в тази книга, бе да синтезирам комплексното взаимодействие на трите компонента на хранителния режим, описани преди от мен (диета в Зоната, омега-3 мастни киселини и полифеноли), в добре организирана методика на хранене, която наричам оздравителна хранителна система. Тази система на хранене ви дава възможност да оптимизирате естествения оздравителен процес в тялото, тъй като съчетанието на гореспоменатите компоненти контролира ефективността на вашата оздравителна реакция.
 
Първата част от тази книга започва с кратък преглед на Зоната, защо е важно да живеете и пребивавате в това физиологично състояние и как да го постигнете.
 
Втората част на книгата описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота. В този раздел обсъждам по-подробно индивидуалните хранителни компоненти на оздравителната хранителна система в Зоната и показвам как те може да бъдат организирани в персонализирана програма за хранене, за да останете в Зоната постоянно.
 
След това посочвам причините, поради които трябва да използвате системата за оздравително хранене в Зоната за разрешаване на проблеми, причинени от персистиращото възпаление, които ви възпрепятстват при постигане на целите и доброто ви здраве на различни етапи от живота. И въпреки че нуждите и целите ви могат да варират с времето, хранителният режим, чрез който ги постигате, остава същият.
 
И накрая, в последния раздел излагам своето виждане за бъдещето на медицината. Начинът, по който медицината се практикува днес (третиране на симптомите на хроничните болести с все повече поскъпващи лекарства), просто не е приемлив за едно по-добро бъдеще. Аз твърдо вярвам, че системата за оздравително хранене в Зоната и способността ѝ да оптимизира оздравителната реакция предлага нов поглед към бъдещето на медицината. Като следвате системата за оздравително хранене в Зоната, имате възможността да контролирате хормоните и изявата на ключови гени, което ви позволява да поддържате доб ро здравословно състояние възможно най-дълго чрез оптимизиране на естествената за тялото оздравителна реакция, която обичайно наричаме излекуване. Този тип „медицина“ е не само приемлив, но може да бъде практикуван в собствената ви кухня.
 
Някои от термините, които ще срещнете в тази книга, вероятно ще са нови за вас. Ето защо в Приложение Б съм включил речник, който да улесни разбирането ви, че всяка изложена концепция е неразделна част от оздравителния процес.
 
Приветствам ви с „добре дошли“ в „Оздравителната Зона“!”
 
На 18 април в 18:00 ч. ИК „Колибри“ кани на онлайн полезна и вълнуваща среща с д-р Бари Сиърс, благодарение на когото четем световния бестселър “Оздравителна Зона”. Това може да стене чрез включване на живо на фейсбук страницата на Colibri Books или на страницата на EnerZona Bulgaria.