Сезонът започва

Със затоплянето на времето, появата на слънцто и всички приятни неща, които го съпътстват, за хората с домашни любимци настъпват опасности. След истински зимен сън, в тревата започват да изкачат паразитите. А кърлежите са едни от най-коварните и настъпателни, като се забиват в кожата и влизат в ушите на домашните любимци, а когато намерят по-“благоприятен” реципиент, се пренасят неусетно.

Как да се предпазим?

Всеки отговорен собственик на четирикрак приятел би следвало да се запознае с няколко прости “правила”, с чиято помощ могат да предпазят както себе си, така си животинките си. Като за начало, може да се осведоми за местата, които са обезпаразитени и багоприятни за разходка. А честата проверка за всякакви паразити може да послужи винаги като превенция.
Разбира се, най-важното нещо е грижата за самия любимец – обезпаразитяване при ветеринар или противопаразитна каишка, която също можете да намерите при ветеринаря и да се посъветвате с него за най-подходяща такава. Това са единствените ефективни методи, които биха дали най-добър резултат.

Как да се справим?

За съжаление обаче, и най-ефективните методи невинаги дават резултат. Ако вече сме забелязани “накацали” кърлежи по себе си или домашния си любимец, най-лошата идея е да прилагаме самолечение и да се опитваме да го вадим сами с подръчни материали. Най-доброто, което можем да направим, е да се обърнем към лекар или ветеринар, за да няма неприятни последствия. И все пак, всеки собственик може да прояви достатъчна отговорност и да направи това, което зависи от него, за да предпази себе си и домашния си любимец от паразитите и да избягва разходки в застрашени места.