Франция, 2020, 104 мин.
Жанр: криминална комедия
Режисьор: Жан-Пол Саломе
Сценаристи: Антоан Саломе, Жан-Пол Саломе
В ролите: Изабел Юпер, Иполит Жирардо, Фарида Учани, Лилиан Ровер, Надя Нгуен и др.
 
Това е свежа, забавна и нееднозначна комедия. В центъра ѝ е Пасианс Портофю (Изабел Юпер). Тя е зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Когато разбира, че познава майката на един от подслушваните наркодилъри, Пасианс решава да се намеси. Този ход я повлича към най-дълбоките води на наркотрафика. Скоро тя ще мобилизира своите знания и възможности, за да изгради своя собствена престъпна мрежа.
 
Филмът залага на динамичен визуален разказ, който поддържа зрителското внимание от първите до последните кадри. Една социално-криминална история, представена с иронични препратки към проблемите и героите на съвременността.Тя е увлекателно пресъздадена със средствата на киноезика – интригуващ сюжет, колоритни персонажи, виртуозна камера. Зашеметяваща Изабел Юпер е ту изключително крехка, ту впечатляващо дръзка. Нейното присъствие изпълва екрана. Затрогващи са напиращите сълзи в очите ѝ и същевременно е респектираща неистовата ѝ находчивост и предприемчивост. Поведението на героинята на Юпер е на светлинни години от праволинейността на положителния протагонист, но някак неусетно пробужда съпричастност. Защото „Кръстницата“ изследва човешката природа, подвластна на доброто и злото, присъщи на индивида. Почтеността и престъпването на границата на морално допустимото са в конфронтация – естествена,обществено обусловена, диалектически неизбежна. Нищо не е черно-бяло – всичко е с разнопосочни смислови нюанси. Нюанси в свят на изкушения, противоречия, сблъсъци, дебнещи предизвикателства и нравствени дилеми. Творбата превъзмогва мелодраматичния и морализаторски уклон чрез комедийното.То проблематизира еднозначната трактовка на драматургичните ситуации, без да омаловажава заложените в тях дискусионни теми, защитени художествено от целия филмов екип. Накратко – кино от/за Живота.
 
“Кръстницата” може да се види на 20, 21,23,24,26,28,29,30,31 октомври и на 1,5,8 ноември в рамките на фестивала Синелибри.