Знаете ли, че една трета от цялата произведената в световен мащаб храна се изхвърля или се губи? Това са над 1,3 милиарда тона храна, на стойност около 1 трилион щатски долара. Тя може да се храни приблизително 870 милиона души.
28% от обработваемата земя в цял свят, се използва за производството на храна, която никога няма да бъде изядена.
 
Можем да различим два термина по отношение на изхвърлената храна:
  1. Загубената храна е годна за консумация храна, която поради разваляне, разливане, разпадане или други. Причини се губи преди да е стигнала до крайния потребител. Загубата на храна се случва през етапите на събиране на реколта, съхранение, обработка, производство и транспорт.
  2. Загубата на храна, която се случва през етапите на търговия и потребление се нарича изхвърлена храна, тъй като се дължи на небрежно поведение на търговци или потребители.
 
Защо трябва да бъдем по отговорни към купуването и съхранението на храна ?
Повече от 13% от хората на земята заспиват гладни, а 33% от храна се губи, а всеки ден умират хора – деца и възрастни от глад.
Често пазаруваме продукти, които не можем да използваме и в края на седмицата изхвърляме, ето и няколко съвета как да предотвратим изхвърлянето на храна – правете си план за седмичното меню и пазарувайте само необходимите продукти по списък; не се презапасявайте, навсякъде около нас има хранителни магазини, винаги можем да отскочим до близкия магазин и да си купим необходимия продукт; не гответе в прекалено големи количества .
 
Важно е да не изхвърляме храна, но  също толкова важно е как да рециклираме храна, за това ви представяме и начин  по – който да го правим:
Компостиране – Този метод позволява на домакинствата сами да се погрижат за суровите хранителни и растителни отпадъци, които произвеждат.
За целта е нужно да изберете, постоянно място в двора си, да изкопаете дупка и сме готови.
Кои отпадъци са подходящи за компостиране ?
Утайка от кафе, черупки от яйца, остатъци от хляб, макаронени изделия, обелки от зеленчуци и плодове, торбички от чай, картонени опаковки, салфетки, стайни и градински цветя и други.
НЕ подходящи са :  месо, риба, сготвена храна, метали, пластмасови отпадъци.
За какво служи компостът?
Първо рециклирате собствените си отпадъци, а след това използвате компоста за да повишите плодородието на почвата и да подхраните растенията.