Изминали са около 10 000 години (а може би и около 30 000 години, според някои), откакто човекът срещнал пословичния си най-добър приятел и хиляди години, откакто хората и котките са се сприятелили. Въпреки това, на молекулярно ниво, нашите съвременни домашни любимци все още са изненадващо сходни с дивите си братя и сестри.
Изследване показа, че котката има 95.6% от ДНК на тигър, оказва се, че кучетата са още по-тясно свързани с койотите и вълците.
“Еволюционно, домашните кучета са с много по-сходно ДНК на вълци и койоти, отколкото домашните котки са сходни с големите котки – тигри, лъвове, леопарди и гепарди”, казва Джеролд Бел, DVM, професор по клинична генетика в университета Tufts. “Кучетата могат да се възпроизвеждат и да създават потомство с вълците и койотите, докато домашните котките не могат да създават потомство с големите диви котки.
Заболяванията и генетиката
Генетиката стои зад много от болестите на нашите домашни любимци. При кучетата обичайните генетично повлияни заболявания включват алергии, дисплазия на тазобедрената става, сърдечни заболявания, нарушения на очите и др.. При котките те включват идиопатичен цистит, диабет, алергии, сърдечни заболявания, кистозна бъбречна болест, очни нарушения и др..
Днес много специалисти препоръчват проверката с ДНК-а тест на двамата родители на бъдещият ви домашен любимец , това намалява шанса вашият любимец да развие заболяване.
Ето и какво казва Джеролд Бел:
“Не е етично да се отглеждат кучета и котки без подбор на здрави животни за разплод”, подчертава Бел. „Няма значение дали някой само развъжда едно единствено котило през живота си или е търговски производител. Не е приемливо сляпо да създават животни с предотвратими генетични заболявания, които ще причинят болка и страдание на животните и техните собственици в бъдеще.”
Никой не познава нашия домашен любимец по-добре от нас, но все още има много неща, които да научим. И когато става въпрос за най-добрия ни приятел, колкото повече знаем, толкова по-добре.