На 13 септември от 19 ч. легендарната българска органистка проф. Нева Кръстева се завръща на сцената на зала „България“.  Програмата ѝ включва шедьоври на органовата музика от Лист, Букстехуде, Бах, Шостакович и Месиен.
 
Забележителната кариера на Нева Кръстева започва в средата на 70-те години на XX век. Тогава в зала „България“ е монтиран настоящия орган, превърнал се в символ на залата и на класическата музика изобщо. Именно Кръстева е първият музикант, имал честта да свири на него. Следват множество концерти и записи, превърнали я в най-известния български органист.
 
Нева Кръстева е от семейството на музикалния историк и публицист Венелин Кръстев и пианистката и музикален педагог проф. Люба Обретенова-Кръстева (майка ѝ е сестра на Александър Обретенов и Светослав Обретенов). Изпълнителката завършва Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“ с музикознание и орган, владеенето на който усъвършенства при известния органист Иржи Рейнбергер в Прага и след това в Цюрих. Тя е организаторът на първия клас по орган в България. Член е на Баховото общество в Лайпциг. Репертоарът ѝ обхваща както музиката от епохата на Барока и Романтизма, а така също и върху музика от 20 век.
 
Концертът след близо 20-годишното отсъствие на органистката от зала “България” илюстрира отлично нейните интереси.
Любопитен факт е, че по време на месеците изолация Нева Кръстева не прекъсна своите ежедневни репетиции в зала „България“, съобразявайки се с всички предписани мерки. “Тези репетиции не позволиха залата да заглъхне напълно и създаваха усещане за живот и оптимизъм, че хубавото предстои” – уточнява Кремена Николова – Флор .
 
Билети за концерта на Нева Кръстева можете да откриете на касата на зала „България“ и в Ивентим.
 
Концертът е част от Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“.
 
Снимки: Александър Богдан Томпсън за Форти Мюзик