На неотдавнашна среща на ООН бяха обсъдени планове за устойчиви плаващи градове, които ще се захранват и произвеждат собствена храна.
 
В прессъобщение публикувано в официалния сайт на ООН се казва: “Плаващите градове могат да бъдат част от новия ни арсенал от инструменти. Например, поради изменението на климата, градовете стават все по-застрашени от наводнения. Според някои оценки в Банкок земята, върху която се намират някои части на града, потъва с около два сантиметра всяка година, докато морското равнище в Тайландския залив нараства.
Нарастващото население в градовете също все повече притиска хората към водата. В Лагос бедните хора в градовете реагираха на липсата на земя и нарастващото население, като живееха в плаващи села в покрайнините на града. И в Сингапур земята е толкова оскъдна, че градът, чрез рекултивация на земята, разширява размера си с почти една четвърт от независимостта си през 1965 година.”
 
Проектирани поради опасността от повишаване на морското равнище, тези острови ще бъдат разположени близо до крайбрежните градове, които ще бъдат потопени в  недалечно бъдеще.
Те ще бъдат изградени от няколко свързани шестоъгълни платформи, всяка от които ще обслужва 300 души. Текущите планове са плаващи градове да бъдат изградени за 10 000 души.
Жителите ще отглеждат собствени храни както над, така и под повърхността на водата.
Oceanix, компанията, която налага идеята, твърди, че нейният дизайн е устойчив на наводнения и може да издържи на бури. Ако екстремните атмосферни условия правят живота твърде опасен, целият град може просто да бъде изтеглен на по-безопасно място.
Oceanix се надява да създаде плаваща градска система, която е изцяло затворена. Това означава, че храната, с която ще се изхранва населението, ще се отглежда и произвежда там, водата също, всички отпадъци ще се използват повторно, и всички операции, за които е необходима електроенергия ще използват само енергия, която може да бъде произведена от плаващия град. Идеята е изключително амбициозна, като се има предвид, че малко градове успяват да постигнат това.
Съоснователят на Oceanix, Марк Колинс Чен става министър на туризма в родната си Френска Полинезия през 2007 год. до следваща 2008 год.. Една от първите му задачи беше да прецени дали повишаването на морското равнище е заплаха за групата от 118 острова, разположени в южната част на Тихия океан. Той бързо разбира, че една трета от всички френски полинезийски острови ще бъдат потопени през 2035 или 2050 г, в зависимост от проучванията.
За да отговори на предстоящата криза, Чен  иска да изгради групи от плаващи острови, които биха могли да действат като нови селища не само за Френска Полинезия, но и за безбройните други острови и крайбрежни градове, които ще страдат от покачването на водите Около 2,4 милиарда души или 40% от световното население живее в крайбрежен регион и вероятно ще бъде засегнато от покачването на морското равнище в резултат на изменението на климата.

Идеята е плаващите градове е да не вредят на морския живот, а да бъдат създадени в синхрон с него.

ОЩЕ

Приблизително 32 000 квадратни метра на всеки шестоъгълник ще бъдат посветени на отглеждането на храни. Градовете ще трябва да произвеждат сами храната си за това ще трябва да се експериментира с вертикално земеделие, както и с хидропоника и аеропоника, последната от които използва 10 пъти по-малко вода от традиционното земеделие. Застъпена е и идеята за компостиране на хранителните отпадъци.
Идеята за споделената икономика също намира своето приложение. Жителите ще могат да заемат много повече от книги в библиотеката. Хората ще наемат по-скъпи продукти като електроника, компютри, велосипеди вместо да ги купуват. След като свършат работата си наетата стока ще се връща, за да могат материалите да бъдат ремонтирани и използвани повторно.
Когато определена вещ не може да бъде отремонтирана повече, тя ще бъде опакова, а отпадъците, които не подлежат на повторно използване ще бъдат измервани, както днес измерваме водата и тока, който сме изразходили. Това би могло да стимулира жителите да намалят отпадъците си.
Енергията
Ерик Олсен, управляващ партньор в Transsolar KlimaEngineering, смята, че жизнесподобно за плаващите градове е всеки жител да има енергиен бюджет – нещо, което ще накара всички да се замислят за какво и колко енергия изразходват.
Този бюджет ще бъде техният дял от цялата енергия, която градът може да генерира сам, като използва слънцето, вятъра и вълните.