До 20.07. галерия „Синтез“, съвместно с Фотосинтезис Арт Център и Френският институт представят 40 фотографии на Гийом Лебран. Той е френски фотограф, роден в Сен Мало, Франция, през 1976 г. Лебран е също преподавател, съосновател на френското фотографско списание The Eyes. Историята на Европа, киното и литературата са изворите на неговото вдъхновение. „Песен от Сараево“ е последният му проект.
В София, той гостува с фотоизложба, озаглавена „Мелос“, което в превод би било „съчетаване“ и „разделяне“. Започнал да пътешества от младежките си години, фотографът е привлечен от Балканите, откривайки взаимовръзка между Турция, България и Гърция. Първоначално проектът му е бил замислен като триптих, разкриващ отделните страни. Впоследствие впечатлен от албума „Мелос“ на един музикант, превръща това име в заглавие на своя замисъл. Той е осъществен в периода 2006-2012 г., когато пътува между Турция, България и Гърция в компанията на писателя Рене Далиго.
Солун: градът на отсъствието.
Турция: слънцето изгрява от другата страна.
България: какво да прави с историята.
 
„Снимах реалността, но търсех поезията и границите на въображаемото. Харесвам руините и меланхолията, която те навяват. За мен носталгията не е тъжно чувство. Точно обратното, тя е звукът на времето, на онова време, което не познавам…
Вярвам, че погледът на чужденеца винаги добавя нещо към представите на хората за мястото, което обитават. Исках да оставя следа, да споделя своята гледна точка към света. Затова развих проекта под формата на книга. За мен фотокнигата има дори по-голяма тежест от изложбата, защото достига до повече хора и има свой собствен път“- споделя авторът.