ЮНИСЕФ, в партньорство с колумбийското социално предприятие Conceptos Plasticos изгражда първата по рода си фабрика, която ще преобразува пластмасовите отпадъци, събрани в Кот д’Ивоар, в модулни пластмасови тухли. Лесните за сглобяване, издръжливи и евтини тухли ще бъдат използвани за изграждане на толкова необходимите класни стаи в западноафриканската страна.

„Тази фабрика ще бъде на върха на интелигентните, мащабируеми решения за някои от основните образователни предизвикателства, пред които са изправени децата и общностите в Африка“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ , Хенриета Форе.

„Потенциалът му е трикратен: повече класни стаи за деца в Кот д’Ивоар, намалени пластмасови отпадъци в околната среда и допълнителни възможности за доходи за най-уязвимите семейства.“
 
Кот д’Ивоар се нуждае от 15 000 класни стаи, за да отговори на нуждите на децата. За да помогне за запълването на тази празнина, УНИЦЕФ си партнира с Conceptos Plasticos, за да използва рециклирана пластмаса, събрана от замърсени райони в и около Абиджан, за да построи 500 класни стаи за повече от 25 000 деца с най-неотложна нужда през следващите две години, с потенциал за увеличаване на производството.

„Едно от основните предизвикателства, с които се сблъскват иворийските деца в училищна възраст е липсата на класни стаи. Те или не съществуват, или когато ги има, са пренаселени, което прави ученето неприятно изживяване “, заяви представителят на УНИЦЕФ д-р Абубакар Кампо, който подкрепя проекта от самото му създаване.
„В определени райони за първи път децата от бедни квартали ще могат да посещават класни стаи с по-малко от 100 други ученици. Децата, които никога не са мислили, че ще има място за тях в училище, ще могат да се учат и да процъфтяват в нова и чиста класна стая. “

Само в Абиджан всеки ден се произвеждат повече от 280 тона пластмасови отпадъци. Само около 5 на сто от тях се рециклират – останалата част се озовава най-вече в сметищата в общности с ниски доходи. Замърсяването с пластмасови отпадъци изостря съществуващите хигиенни и санитарни предизвикателства. Неправилното управление на отпадъците е отговорно за 60 процента от случаите на малария, диария и пневмония при деца – заболявания, които са сред водещите причини за смърт на децата в Кот д’Ивоар.
След като започне да функционира напълно, фабриката ще рециклира 9 600 тона пластмасови отпадъци годишно и ще осигури източник на доходи на хора, живеещи в крайна бедност. Девет класни стаи са построени в Gonzagueville, Divo и Toumodi, използвайки пластмасови тухли, произведени в Колумбия, демонстриращи жизнеспособността на строителните методи и материали.


„Партнирахме с УНИЦЕФ по този проект, защото искаме бизнес моделът ни да има социално въздействие. Чрез превръщане на замърсяването в възможност, искаме да помогнем на хората с изкоренването на бедността, както и да оставим по-добър свят за децата. “, каза Изабел Кристина Гамез, съосновател и изпълнителен директор на Conceptos Plasticos.


Тухлите ще бъдат изработени от 100% пластмаса и са пожароустойчиви. Те са с 40 на сто по-евтини, с 20 на сто по-леки и ще издържат стотици години по-дълго от конвенционалните строителни материали. Освен това са водоустойчиви, добре изолирани и са проектирани да устоят на силен вятър.
Наред с инвестициите за изграждането на фабриката в Кот д’Ивоар, се планира и мащабът на този проект в други страни. Западна и централна Африка представляват една трета от децата в начална училищна възраст в света и една пета от децата в прогимназиална възраст, които са извън училище.


„Този ​​проект е нещо повече от проект за инфраструктура за управление на отпадъците и образованието; това е функционираща метафора – нарастващото предизвикателство на пластмасовите отпадъци, превърнати в буквални градивни елементи за бъдещото поколение деца.”, добави Форе.

Източник: УНИЦЕФ