В холандския град Утрехт 316 автобусни спирки се сдобиха със зелен покрив. Спирките не само изглеждат чудесно, но и спомагат за улавянето на фин прах, съхранение на дъждовната вода, осигуряват охлаждане през лятото, но и насърчават запазването на биоразнообразието.
Дар за пчелите

За никого не е тайна, че замърсяването на околната среда, пръскането с пестициди и хербециди оказва пагубно влияние върху биоразнообразието на цялата планета.

Местообитанията и естествените хабитати на животните се унищожават безпощадно, в резултат животинските популации намаляват драстично и накрая изчезват. Пчелите не правят изключение, въпреки, че те се движеща сила за съществуването ни, в световен мащаб не се полагат достатъчно грижи за опазването им.
Без пчелите цели екосистеми ще бъдат разрушени, а човечеството ще изпадне в беда. Интересен факт е , че близо 1/3 от посевите за храна в световен мащаб са зависими именно от опрашването.
Ето защо в град Утрехт над 300 автобусни спирки се превръщат в зелени пространства.

Още


За зелените покривите ще се грижат работници, които се движат с електрически превозни средства, а автобусните спирки са оборудвани с енергийно ефективни LED светлини и бамбукови пейки.

Това са само част от въведените мерки в опит за подобряване на качеството на въздуха.
Градът има за цел да въведе в експлоатация 55 нови електрически автобуса до края на годината, а до 2028 г. да има “напълно чист обществен транспорт”.
Електричеството, използвано за захранването на автобусите, ще идва директно от холандските вятърни електроцентрали.
В Утрехт съществува и възможност,позволяваща на жителите да кандидатстват за финансиране, за да превърнат собствените си покриви в зелени пространства.