Днес се състоя официалното откриване на тридневния национален фолклорен събор на Рожен. Президентът Румен Радев откри събитието, в словото си той каза:
„Мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите каба гайди могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде”.
 
Очаква се над 3500 човека от всички краища на България да пристигнат за се потопят в атмосферата на българския дух. За това усещане на българско, истинско и задружно спомогна и космическият глас на Валя Балканска.
Съборът продължава до 21-ви юли, а през трите дни на роженските поля ще можем да се насладим на български традиции, бит, култура и българска музика и автентичен фолклор.
Акцент в програмата тази вечер ще бъде спектакълът “Рожен е България”.
Ден преди официалното откриване се състоя разпъване на огромен трикольор с дължина 320 метра. За направата му за били нужни около 20 км конци.
В разпъването на трибагреника се включиха и Тервел Пулев, Екатерина Дафовска, Елица Янкова, Крум Дончев, Павел Лефтеров и много други.
След приключването на събора огромното българско знаме ще бъде разделено на множество по-малки, които ще бъдат подарени на граждани за Деня на независимостта.