Есента е сезонът, през който се раждат едни от най-вкусните и полезни плодове един от тях е райската ябълка. Гърците я наричат „diospyros”, което в превод означава „божествен огън”. Не е случайно, че и ние я наричаме “райска”.
Богата на ценни за организма вещества, райската ябълка е незаменим източник на здраве за човешкия организъм. Химичният ѝ състав е представен от мед, манган, фосфор, калций, желязо, магнезий, витамините Е, В2, В1, Р, С, А, пектинови вещества, глюкоза, органични киселини и други. Плодовете съдържат големи количества аминокиселини и антиоксиданти, които имат невероятен ефект върху човешкото тяло.
В плодовете на райската ябълка, както и в кайсията, се съдържа ликопен, макар и в минимално количество. Яркото оцветяване на плодовете е сигурен признак за неговото наличие, а освен това е в комбинация с витамин С и аминокиселините, райската ябълка се превръща в особено добро средство за борба не само със свободните радикали, но и с депресията и пониженото настроение през зимните месеци.
В плодовете на райската ябълка се съдържа голямо количество желязо, следователно това прави плода незаменим продукт при анемия. Райската ябълка е особено полезна и при бременност.
Един от най-важните хранителни елементи, който райските ябълки съдържат е калият. Количеството калий в една райска ябълка е 2 пъти повече от това в бананите. Ако имате високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност или нарушения на сърдечния ритъм, набавянето на достатъчно калий е особено важно. Въпреки, че калият и холестерола не са пряко свързани, консумирането на богати на калий храни може да намали холестерола. Освен всички други ползи, калият помага на мускулите да се движат, нервите да работят, а бъбреците да филтрират кръвта.
Райската ябълка е изключително полезна за белите дробове заради богатото съдържание на бета-каротини, от които дихателната система има нужда. Бета-каротините са тези, които придават красивия оранжев цвят на райската ябълка и са изключително полезни за зрението, в насока на забавяне на старческите промени в очите.
Съдържанието на пектинови вещества в райската ябълка действат успокояващо при стомашни болки, помагат при проблеми със стомашно-чревния тракт, а танините предпазват чревната флора.
Те са чудесен източник на магнезий. Много хора не са наясно за важността на магнезия за нашите тела,а всъщност той може би се нарежда по важност веднага след кислорода, храната и водата. Магнезия активира над 300 различни биохимични реакции жизнено необходими за нашето здраве. Той е незаменим елемент който забавя стареенето.
Плодовете на райската ябълка влияят отлично върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Плодът е отлично средство за профилактика и на атеросклероза.
Райските ябълки имат и диуретичен ефект. Магнезият в тях способства организма да изхвърли натриевите соли и така разтоварва работата на бъбреците, успокоява нервите и осигурява спокоен сън. Фруктозата и глюкозата спомагат за доброто настроение, а букетът от витамини се бори със сезонните настинки.
Как да си приготивим витаминозен сироп за зимата?
Избират се няколко узрели персимона, като се нарязват на дребни парченца. Поставят се в стъклен съд и се заливат с гореща вода. Приблизително след пет минути водата се прецежда, а нарязаните ябълки се пасират.