Дали супер храните са успешен маркетинг или полезните им свойства наистина заслужават уважение?! Спор, който винаги ще е повод привържениците на традиционните вкусове и храни да “мерят шпаги” с всички, които следват съвременните тенденции по отношение на здравословен начин на хранене.
Без значение в коя група попадате, следващите редове ще са интересни и за Вас.
Днес сме отново в кухнята, където ни очакват четири не особено популярни храни, но богати на полезни вещества и най-вече протеини – амарант, сорго, теф и камут.
 
Амарантът е семе, което е известно с високото си съдържание на фибри, протеини, минерали и витамини. Доказани са силните му антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Най-честото приложение на амаранта е като сгъстител към сосове, крем супи. Идеален вариант да замените брашното с безглутенов продукт. За целта е необходимо семената да бъдат смлени.
Соргото е житна култура, която преди се е използвала основно като фураж за селскостопански животни. Неотдавна бяха изтъкнати нейните ползи и разискан въпросът за консумацията ѝ от хора.
Да, соргото е храна за хора, освен това, с изключително високо съдържание на протеини, желязо и антиоксиданти. Не съдържа глутен.
Основното му приложение е в салати. Брашното от сорго е вкусно и идеално за различни тестени храни, подлежащи на печене.

Теф – третата безглутенова храна. От 3-4 години насам тефът се сравнява с по-мощния аналог на киноата. И това е напълно основателно, защото съдържа осем от 9-те аминокисели и протеини, които го правят незаменима част от менюто на вегани, вегетарианци и спортисти. Тефът е зърнена култура, с богато съдържание на калций. Добра алтернатива за хора, които имат непоносимост към лактоза. Също така тефът е подходящ и за диабетици, поради ниския си гликемичен индекс.

Използвайте теф като сгъстител на супи и яхнии. Варен, печен или на пара – идеална добавка към салати.
Камутът, за разлика от амарант, теф и сорго, съдържа глутен, но в по-малки от пшеницата стойности. В съдържанието му са включени витамини, минерали, протеини, фибри. Това, което прави камутът безценен е съдържанието на селен.
Ако искате да направите зеленчуците на скара по-хрупкави – несъмнено имате нужда от камут. За по-наситени вкусове, а и по-здравословна храна, камутът се изпозлва в салати, супи, сосове.
Идеята за всичко, което пишем, е да бъдете по-информирани!