Автор на първото поздравление за празника, известно като Послание за световния ден на театъра, е френският творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. От 1962 г. всяка година, за да се отбележи този ден, световноизвестна личност споделя свои мисли за изкуството и живота. През 2021 г. обръщението е от театралната, филмова и телевизионна актриса Хелън Мирън:
 
Измина една твърде тежка година за представленията на живо, за много творци, технически служби и създатели на театралното изкуство, сблъскани с трудностите в една професия, вече преизпълнена с несигурност.
 
Вероятно именно тази постоянна несигурност ги е приучила да оцеляват чрез духовитост и кураж и в тази пандемия.
 
В тези нови обстоятелства въображението им вече се преобразува в изобретателен, забавен и прочувствен начин за общуване, до голяма степен благодарение, разбира се, на Интернет.
 
Откакто са на тази земя, хората си разказват истории един на друг. И прекрасното ни единение чрез театъра винаги ще продължава да съществува, докато ни има нас.
 
Творческият импулс на писатели, художници, танцьори, певци, актьори, музиканти, режисьори никога не ще бъде задушен, а в най-близко бъдеще ще разцъфне пак с нова енергия и разбиране за света ни.
 
Нямам търпение това да се случи!“
 
Превод от английски език е на Сава Драгунчев. Източник: https://uba.bg/helen_mirren_world_theatre_day/