На 24 септември започва 11-то издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро” отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност (2019-2020).
 
EFFE (ЕВРОПА ЗА ФЕСТИВАЛИТЕ, ФЕСТИВАЛИТЕ ЗА ЕВРОПА) е проект на Асоциацията на европейските фестивали, подкрепен от Европейската комисия и Европейския парламент. EFFE label е марката за качество на Европа за забележителни форуми на изкуствата. Организатори на фестивала “Пиеро”, който ще продължи до 29.09.2019, са СНЦ “Пиеро”, Министерство на културата, Община Стара Загора, Държавен куклен театър – Стара Загора.
Фестивалът ще събере 350 участници от цяла България и света. Многобройни са съпътстващите събития – концерти, изложби, премиери на книги, панорамата на българската анимация. Ще бъдат представени 23 заглавия на най-добрите български куклени трупи, както и спектакли от Италия, Испания, САЩ, Сърбия, Полша и Япония. По специална покана на “Пиеро” България за първи път ще посети японският театър НО, обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. 11 заглавия ще се съревновават в основната конкурсна програма, а 7-членно международно жури ще определи носителите в категории: най-добър спектакъл, водеща мъжка и женска роля, музика, сценография и нови форми. Голямата награда за принос в куклено-театралното изкуство се присъжда на проф. Валентин Стоянов, предвидена е и награда на младата публика. НАТФИЗ ще бъде представен от възпитаниците на проф. Жени Пашова с “Кръговрат”. Спектакълът, роден в края на отминалия сезон, сред овациите на фестивалната публика на “Малък сезон” в СФУМАТО, бе представен на Международния фестивал – “Виа Понтика” в Балчик, а след Ст. Загора, ще се отправи към Международния куклен фестивал в Баня Лука.