Деца дариха оборудване за над 60 хиляди лева на детските отделения в УМБАЛ-Стара Загора.
Децата са дарили оборудване на стойност 40 514 лв. на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Проф.Д-р Стоян Киркович” – Стара Загора. Със средствата са закупени кувьоз, eхограф в окомплектовка с микроконвексен трансдюсер, интраоперативен трансдюсер и линеен трансдюсер, видеопринтер и перфузор. Едно наистина ценно и необходимо оборудване за клиниката.


Акцията се провежда за дванадесета година, като за 11 години са събрани 345 669,91 лв. в жълти стотинки по инициатива на благотворителната кампания „Жълти стотинки – деца помагат на деца” на Сдружение „Съзидание 2012” . Със средствата е закупено оборудване за детски отделения на 14 болници в цялата страна.
Общата събрана сума за Стара Загора е 62 876,09 лв., като по-рано през годината беше закупено и доставено необходимото оборудване и на Клиниката по неонатология в болницата – два кувьоза за недоносените бебета и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация.


Надсловът ,,Деца помагат на деца” стои в същината на акцията, защото стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му.


С хиляди малки жестовете децата събуждат доброто и дават надежда за едно по-смислено и ценно за всички ни бъдеще. Жълтите монети пречупени през този мил и истински жест, показват същината на малките добрини, които постигат нещо наистина значимо. Традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.
Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв., а всяка следваща година събраните средства се увеличават.За 2019 година град-столица на акцията е Хасково и МБАЛ “Хасково”. В Детското отделение на болницата се нуждаят от инфузионни помпи, инхалатори, аспиратор, пациентни монитори, ЕКГ апарат, стойки за системи, болнични легла за кърмачета, болнични шкафчета, постелно бельо за деца и придружители, столове, сгъваеми легла с матрак, готварска печка, гардероб двукрил, медицински бюра, шкаф за чисто болнично бельо, пейки и други консумативи.


Средства се събират през цялата година. Могат да се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива, както и по време на големите ни акции на 1 юни – Деня на детето и 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец. Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение „Съзидание 2012” в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.
“Каквото и да става, винаги запазвайте детската си невинност. Това е най-важното нещо.” Федерико Фелини
Именно с невинност, с вяра и с чисти сърца децата се впускат в една невероятна кауза и ни учат, че малките жестове са ключът към големите чудеса.