Седмица след изминалото 20-то юбилейно издание на състезанието по фитнес и културизъм Турнир Пловдив 2018, ще си говорим с Димитър Базотев.
Той е състезател и треньор по фитнес и културизъм с дългогодишна практика. В семейството си е второ поколение културист и се занимава с този спорт от 2001 г. Завършва Националната Спортна Академия, през 2007 год., но най – ценните знания и опит, казва, че е придобил с практиката си и работата си, както с обикновени хора, целящи по-здравословен начин на живот, така и с подготовката на атлети от различни спортове, целящи спортни резултати.
 
Здравей Митко, благодаря, че прие поканата ми…
Здравей Диди, преди да започнем искам да те поздравя за прекрасната форма и сценичното поведение, което показа на сцената на Турнир Пловдив 2018.
 
От теб, излязла тази оценка, за мен найстина означава много. Благодаря ти!
 
Разкажи ни, ти как се насочи към състезателния културизъм – първо като състезател, сега като треньор?
Винаги, когато човек има голяма страст към нещо – спорт или друг тип дейност иска да стигне до максимума на възможностите си. В спорта най- високото такова място е състезателния подиум. Сцената ми беше мечта от ден 1 на моите тренировки. От дете съм се възхищавал на труда и визията на известните състезатели.
Относно треньорската дейност – в един момент започнаха да ме търсят хора, които искаха да ги подготвя за състезание. След 4-5 състезателни сезона прецених, че вече имам не само теоретичен опит зад гърба си ( безбройни часове четене и учене по темата, взети с отличие изпити в Национална Спортна Академия ), а и нужната практика и има какво да дам в тази насока. Аз съм се учил по метода опит-грешка. Всичко на собствения си гръб съм го изпитал. Затова сега знам какви съвети да давам на моите състезатели и да ги предпазя от контузии.
Относно треньорската дейност – в един момент започнаха да ме търсят хора, които искаха да ги подготвя за състезание. След 4-5 състезателни сезона прецених, че вече имам не само теоретичен опит зад гърба си ( безбройни часове четене и учене по темата, взети с отличие изпити в Национална Спортна Академия ), а и нужната практика и има какво да дам в тази насока. Аз съм се учил по метода опит-грешка. Всичко на собствения си гръб съм го изпитал. Затова сега знам какви съвети да давам на моите състезатели и да ги предпазя от контузии.
Щастлив съм,че мога да съм полезен на хората и да предам опита си.
Смятам, че най-големия проблем в треньорската дейност е липсата на практика. За съжаление напоследък има доста теоретици, които нямат практически знания и умения и проповядват някакъв вид методики изпитани на гърба на други хора. Това е страшно.
Финалната форма пак може да стане и при грешна методика и възстановяване, но това е на гърба на състезателя и неговото здраве. За мен успешно преминала подготовка е тогава, когато се постигне максимална форма и класиране и 60 дни след състезанието при изследванията всички показатели да са в граници- тогава аз съм си свършил работата.
А ти защо спря да се състезаваш?
Аз винаги тренирам на максимума на възможностите си и разликата от състезателната подготовка е затягането на режима на хранене и засилване на възстановяването. В този ред на мисли винаги съм на полусъединител и скоро пак ще съм на сцената. Въпрос на приоритети е.
Очакваме те отново с нетърпение.
 
Според теб, можем ли да наречем фитнесът- начин на живот на модерния човек?
Определено да. Фитнесът все повече се превръща в начин на живот. Първо, защото е най – бързия начин човек да влезе във форма и второ, защото е най-достъпен от всички спортове- има фитнес зали на всеки ъгъл и човек не е ограничен в конкретен час, в който трябва да посети залата. Това е голямо предимство в днешния забързан живот.
 
До каква степен е полезен бодибилдингът за здравето?
Трябва да разделим въпроса на две – спорт за здраве и състезателен спорт. Двете понятия нямат нищо общо помежду си.
Ако говорим за фитнеса като несъстезателен спорт, така наречения – „ спорт за здраве“ смятам, че е перфектният вариант за физическа активност, който човек да практикува до живот.  Фитнесът е спорт произлязъл от рехабилитационните процедури. Движението и работата с мускулите са сами по себе си здравословни практики.
За съжаление в последните години всичките новости в състезателния спорт, които се прилагат, като обезводняване, намаляване на калориите, нечовешкото увеличаване на тренировки, безумният прием медикаменти , всичко това води до разрушаване на тялото.
Моята идея е, че човекът трябва да е здрав и отвътре. Много се изкривиха разбиранията и вече е съвсем нормално прието визуално изглеждащ перфектно човек да се чувства зле и да не е добре със здравето, да не може да извършва елементарна физическа дейност извън статичните упражнения във фитнеса. Външната и вътрешната красота трябва да са в хармония.
Арнолд Шварценегер казва така това е боди билдинг – да изграждаме телата си, а не боди дестроинг – да ги рушим.
 
Какво ще кажеш на тези, които смятат, че в този спорт всичко е химия?
Това е най-удобния отговор на всички, които ги мързи.
И ще  им отговоря така: Всеки състезателен спорт на професионално ниво, било културизъм ,бягане или шах без значение –  няма как да се получат тези резултати без външна намеса.
Нека си говорим истината. След 30-те години на миналия век са въведени подпомагащите медикаменти. Спортът се превърна в зрелище. Няма кой да отиде да гледа и да плати за състезание, ако то е натурално. Това е все едно да отидеш да гледаш бегач на 100 метра, който вместо да пробяга разстоянието за 10 секунди, ще го пробяга за примерно 15 секунди. Или пък шахматист, който прави хода си след три минути, вместо за няколко секунди.
Проблема със стимулантите в културизма е толкова нашумял ,защото ефекта им е видим. Докато в другите спортове се гонят издръжливост, бърза реакция на ума и т.н. и там обикновеният човек, който не е запознат с тези неща, не се замисля за това.
Високите постижения изискват външна намеса. Тялото си има натурален потенциал, и оттам нагоре в спорта всеки се подпомага. Важното е, всичко да е в граници и основата да са тренировъчната методика и храненето, а другите неща да са просто подпомагане, а не основа!
 
Във фитнес индустрията витаят безброй заблуди, които карат обикновените хора да купуват всевъзможни хапчета и прахове.. и да търсят прекия и лесен път за постигане на нереалистични цели.. Има ли пряк път?
Тази маркетингова стратегия е печелившата. Бизнеса се разраства всеки ден. Психиката ни е така устроена, че искаме всичко да става лесно и без усилия. И когато това се поднесе по правилния начин и утопията за прекия и лесен път – повечето хора се хващат.
Бизнесът взима превес над спорта и започват да се изкривяват разбиранията. Не може на един фестивал на здравето и движението, какъвто беше изложението Фибо, вече да се пропагандира само ядене на боклуци и нетрениране. Да от това се печели, но губим спорта.
Ако имаше пряк път, всеки успял в сферата си човек щеше да го е намерил. Но аз не съм чул досега за такъв.
Колко време горе – долу е необходимо на тялото да започне да се променя?
Промяната започва веднага от ден 1 при правилно структутирано натоварване и хранене. Няма ли резултати значи програмата не е направена правилно или в по-честия случай не се спазва.
В зависимост от целите и моментното ниво на трениращия сроковете могат да са в много големи граници.
 
Ясно е, че без правилна хранителна и тренировъчна програма, няма как човек да постигне целите си. Колко важни са хранителните добавки за постигането на желаната форма на тялото? Може ли без тях? Различават ли се за мъжете и жените, или по скоро зависи от поставената цел?
Да, може без тях. Отговора на въпроса произлиза от името им – те са добавки към всичко друго. Най-важните компоненти за добрата форма са тренировката, храненето и минимализирането на стреса. Чак след това идва някакъв много малък процент на важност на добавките. Да, те помагат до някаква степен, но в никакъв случай не са задължителни. Почти няма във вида на добавките за мъже и жени.
 
Ако трябва да степенуваш добавките по важност, как би подредил твойте топ 5- за мъже и за жени?
За мъжете:
1 Протеин изолат
2 Витамини
3 Омега 3
4 Натурален стимулатор на тестостерона
5 Креатин
За жените:
1 Протеин изолат
2 Витамини
3 Омега 3
4 Л карнитин
5 Корен от бреза
Възможно ли е да се постигне състезателна форма без анаболни стероиди, хормони и други вещества, описващи т.нар химия? В кои категории?
Да, определно е възможно за категориите:
Класически културизъм и Физик при мъжете и Бикини при жените.
Но, има две задължителни условия извън правилната тренировка, хранене и възстановяване. И те са :
1 Супер генетика
2 Липса на стрес в ежедневието
Ако тези две условия не са налични, е абсурдно да говорим за състезателна форма без подпомагане.
 
Има ли шанс “чист” състезател на правилна диета, тренировка, с подходящите хранителни добавки да се класира за медал?
Да, определено. Познавам няколко такива човека.
А в професионалния спорт..
Не, в професионалния спорт няма как да стане. Толкова са се вдигнали постиженията във всеки спорт, че е няма кой да плати да гледа натурален атлет. Това е било възможно преди 50-60год.
 
Какви са обаче страничните ефекти на тези медикаменти?( има ли как да се избегнат) Струва ли си да се употребяват в аматьорския спорт?..
Смятам, че човек може да е здрав,въпреки всичко, ако методиката е правилна. Такова ми е виждането за спорта. Това правя с моите състезатели в момента, така съм правил и преди за себе си. Аз следя изцяло здравословното състояние на всеки един. Искам да се тренира и да се постигат успехи по възможно най-поносимия начин.
А дали си струва употребата им в аматьорския спорт, това трябва всеки състезател да си прецени. Моето виждане, е че ако приема им не е обоснован със работа в тази сфера и съответното заплащане, не виждам защо трябва да се поема този риск. Но това е мое мнение.
А от фитнес ентусисти?  
За тях е препоръчително да тренират без намеса на хормонални препарати. Човек може да изглежда перфектно и да е здрав без приема им. Но тук има друг фактор, който няма как да избегнем и това е заобикалящата ни среда. Пропагандирането на физика извън нормалните стандарти и живеенето на високи обороти все повече се налагат в обществото. А оттам и желанието на всеки фитнес ентусиаст с ниско самочувствие и наранено его да стане клиент на недробосъвестни търговци.
 
Има ли разлика кой приема тези препарати – мъж или жена?
Да, разликата е огромна. Най-общо казано анаболните стероиди са на основата на главния мъжки хормон – тестостерон и негови производни. При мъжете е много по-поносим приема им, защото организма знае как да работи с тях и съответно повишава работоспособността си.
А когато  жена приема тези мъжки хормони се получават сериозни изменения, това е против природата. Представете си мъж да приема женски хормони. Какво ще се получи?
 
Как трябва да се храни и тренираедин обикновен човек, за да поддържа една добра физика? Колко пъти седмчно да тренира? Как да се храни?
Три до четири хранения на ден  и да тренира 3 пъти с тежести плюс 2 кардио сесии на седмица , които не е задължително да са във фитнес зала, а могат да са всякакъв вид приятна активност навън. Това е вариант при който човек е работоспособен и спорта не му отнема от силите нужни за ежедневието, а напротив дава енергия.
 
Съществува ли пряка връзка между приема на калории, вида и честотата на тренировките?
Същестува такава връзка, но бих ги подредил по обратен ред, а именно Честота на тренировките- Вид – Калории.
Тук искам да направя едно уточнение, за така нашумелите Калории. Лично аз досега никога не си бях броил калории, както и тези на моите клиенти. Направих го наскоро, защото ми стана интересно покрай все по-големия шум, който се създава около тях. Смятам, че важни са съотношенията между белтъчини въглехидрати и мазнини, а не броя на калориите. 100 калории могат да са от шоколад, могат да са и от месо.
 
Къде е границата между фитнеса в залата и състезанията за непрофесионалисти? Какво според теб различава един състезател от един сериозно трениращ фитнес ентусиаст?
Основната разлика е, че състезателя стига до крайности. Когато си гладен и не ти се тренира- тренираш. Имаш болки някъде – намираш начин да ги притъпиш и въпреки тях тренираш. Това разбира се не е ок за тялото и съответно това е нездравословното на състезателния спорт.
Когато не се готвиш за състезание можеш да си вземеш почивен ден от тренировки или правилно хранене, докато състезателя няма тази възможност и точно там е тънката граница. Идва един момент в който вече умората, глада и болежките надделяват и само силните психически хора продължават. Състезателния спорт не е за всеки.
Специално при фитнеса и културизма, вече има широко схващане, че без много трениране и усилия нещата ще се получат само с по-големи дози от различните субстанции. Искам да го кажа на по-малките да не се заблуждават – НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
 
Колко време ще бъде необходимо на един сериозно трениращ да се подготви за състезание по културизъм?
16 седмици е достатъчно време за да се влезе в състезателна форма при човек с добра основа.
Какво ще посъветваш, тези които са решили да опитат да се качат на сцената през есента? Разбира се, че е строго индивидуално, но ако погледнем по общо…Имат ли време?Как да тренират ..какво да включат в тренировката си? Как да променят храненето си?
Ако отговоря изчерпателно на този въпрост трябва да направим интервюто в 5 части J. Да, има достатъчно време до есента за хората с добра основа и няколко години сериозни тренировки.
 
Може ли един състезател – аматьор, да се подготви сам? Или задължително му трябва треньор?
С треньор, който си разбира от работата ще се спечели страшно много време и пари. Разбира се може и сам, но пътя е много дълъг, струва много пари и много травми. Но пък се учиш най- добре и е най-добрия вариант, ако после те влече треньорската професия.
Благодаря за хубавите въпроси, надявам се да сме били полезни на читателите!