Пролетта е тук. За повечето хора настъпването й е повод да започнат да спортуват… Защото през студената и дълга зима денят е по- кратък, времето студено, имали са много работа… И незнам още какво… Но това е друга тема.
 
Нека сега да разгледаме няколко причини, поради които е възможно да не може да се сдобиете с така мечтаната форма …
 
1. Правите основно кардио тренировки и не тренирате с тежести. За съжаление на днешно време, пълно с достъпна информация от всякъде, все още срещам жени, които мислят, че ако вдигнат розовите гири от 2 кг повече от 5 пъти, на следващата сутрин ще се събудят с огромни мускули на ръцете.
Не се страхувайте от тежестите… Няма по- добър начин да се сдобиете със стегнато и оформено тяло. Освен това силовите тренировки са съпроводени от още куп ползи за тялото:
* повече издръжливост за справяне с дейностите в ежедневието
* намаляват стреса
* засилване на метаболизма
* изгаряне на излишната мазнина
* подобряване на костната плътност
* по-добър сън
* списъкът продължава….
2. Правите само “упражнения за жени”
Често във фитнеса виждам жени прекарващи часове на колелото или крос тренажора, или пък такива, които изпълняват основно т. нар. „женски упражнения“ за „проблемните” си зони с много леки тежести или без и безумно много повторения.
Няма упражнение, което да е специално за мъже или за жени… Просто жените наблягат на едни мускулни групи, мъжете на други.
 
3. В началото се ентусиазирате и тренирате прекалено често, и не си давате почивка. В резултат на което се изтощавате и се отказвате. Обезкуражавате се и си оставате дебели или в лоша форма.
 
4. Бързате. Не изпълнявате правилно упражненията или пък правите прекалено много упражнения в една тренировка, като прескачате от уред на уред без да си поемете дъх.
 
5. Храните се предимно със салати.. или минавате на ябълки и чай в продължение на седмици...
Диетата, която ще спомогне за оформянето на красиво тяло не е нещо екстремно, което правите за 2 седмици, за да свалите 5 кг. и после се връщате по старoму. А означава просто начин на хранене, който можете да следвате постоянно… Или почти. Със сигурност ще имате по-добри резултати, ако сте последователни в това, което правите, дори то да не е идеално издържано, отколкото ако се подлагате на изтощителни диети, изискващи желязна воля от време на време.
 
6. Приемате излишно много хранителни добавки… А също имате нереалистични очаквания към тях. Не съществува хранителна добавка, която да ви преобрази за  някакъв период от време, без правилната диета и тренировка. Няма вълшебно хапче, което ще ви стопи мазнините или прах, който ще ви даде енергия и мотивация да отидете до залата…
Добавките могат да подпомогнат достигането на желаната цел, но няма да свършат работата, която трябва да свършите вие.
 
Влизането във физическа форма и по-важно – оставането в нея, зависи от различни фактори, като хранене, сън, навици, физическа активност… Като с времето се опитваите да постигате малки, но важни подобрения в начина си на живот и непрекъснато да надстроявате постигнатото. Дайте време на тялото и психиката си, бъдете постоянни в храненето и спорта, и резултатите няма да ви подминат!
 
Пожелавам ви търпение!